Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι εξαγωγές

Μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε πέντε συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται οι εξαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα πρόσθετο πρόβλημα: τις καθυστερήσεις στην επιστροφή εξαγωγικού ΦΠΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι εξαγωγές
Μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε πέντε συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται οι εξαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα πρόσθετο πρόβλημα: τις καθυστερήσεις στην επιστροφή εξαγωγικού ΦΠΑ.

Εν μέσω αυτής της στρεβλής πραγματικότητας, που θέτει το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, τα ελληνικά προϊόντα που φεύγουν προς εξαγωγή είναι ακριβότερα τουλάχιστον κατά 10% (αυτό αφορά τα αγροτικά προϊόντα) σε σχέση με ανταγωνιστικών χωρών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να εξαγάγουν σε αγορές χωρίς να υφίσταται συγκεκριμένο business plan και χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει χαρτογράφηση των αναγκών των αγορών-στόχων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και με την εκτίμηση της αγοράς ότι το «single window», η νέα υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να τρέξει, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) δημιουργεί μια υπηρεσία μέσω ενός πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ σύντομα οι εξαγωγείς όλης της χώρας για να ενημερώνονται για την επακριβή γραφειοκρατική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕ προχώρησε στην αποκωδικοποίηση του γραφειοκρατικού περιβάλλοντος (τελωνεία, εφορείες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) για κάθε τομέα της οικονομίας που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι εξαγωγείς αναλυτικά για κάθε βήμα τους προς τις ξένες αγορές.

Την ίδια ώρα, και σε συνεργασία με την Task Force της τρόικας, ο ΟΠΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Sopexa αλλά και με τον αντίστοιχο ολλανδικό οργανισμό εξωτερικού εμπορίου στη δημιουργία γραφείου μόνιμης υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα και σε άλλες βασικές αγορές.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΟΠΕ για το 2012 περιλαμβάνει τριπλάσιες δράσεις και αύξηση του όγκου παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι έχει αυξηθεί η εξαγωγική πίτα.

Το αγκάθι του ΦΠΑ

Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην καταβολή εξαγωγικού ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, στο περιθώριο της παρουσίασης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εξαγωγών (ECS), ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της επίσπευσης επιστροφών ΦΠΑ, βάσει των περαιωμένων εκκρεμοτήτων, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αλλά και βελτιώσεις στην πρόσφατη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η εφαρμοστική εγκύκλιος που θα θέτει σε λειτουργία τον νέο τρόπο επιστροφής ΦΠΑ θα προκύψει από Ειδική Ομάδα Εργασίας Άμεσης Προτεραιότητας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, «ειδικά η εξάλειψη 8 σταδίων από τη διαδικασία διασάφησης των εξαγωγών και η μείωση κατά 80% του χρόνου αυτής της συναλλαγής των εξαγωγέων με τα τελωνεία αναμένεται να έχει άμεσα οφέλη στους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών.

Η πλήρης λειτουργικότητα του συστήματος αυτού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο φιλική προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, και τα πρώτα δείγματα γραφής κρίνονται ικανοποιητικά».

Μήνυμα επιβράδυνσης για το 2012

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον Φεβρουάριο του 2012 δείχνουν επιπλέον επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης σε επίπεδο δωδεκαμήνου, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.864,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.478,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (αύξηση 26%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 1.251,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.233,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 1,4%.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Μάρτιος 2011 - Φεβρουάριος 2012), η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2010 - Φεβρουαρίου 2011.

Από πλευράς εξαγώγιμων προϊόντων, αύξηση προκύπτει για τις κατηγορίες: ποτά και καπνός (17,6%), πρώτες ύλες (39,8%), πετρελαιοειδή (133,9%), βιομηχανικά προϊόντα (7,1%), μηχανήματα-εξοπλισμός (5,5%) και εμπιστευτικά προϊόντα (168,7%).

Αντίθετα, μειώσεις προκύπτουν για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα για: τρόφιμα και ζώντα ζώα (3,3%), λάδια (11,1%), χημικά (0,5%) και για τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (0,4%).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Φεβρουάριο του 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.924,4 εκατ. ευρώ έναντι 3.759,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (-22%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές υποχώρησαν στο ποσό των 2.349,2 εκατ. ευρώ έναντι 2.721,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 13,7%.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου Μαρτίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012, η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 13,3%.


*** Δείτε σχετικό πίνακα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v