Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Αρχικό ενδιαφέρον από εννέα ομίλους

Εννέα όμιλοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το Ελληνικό. Προέρχονται από ΗΠΑ Βρετανία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο και Κατάρ. Σε επόμενη φάση οι δεσμευτικές προσφορές. 

Ελληνικό: Αρχικό ενδιαφέρον από εννέα ομίλους
Εννέα όμιλοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από τις ΗΠΑ (ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής του real estate Donald Trump), τη Βρετανία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και το Κατάρ, εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Την Τρίτη στις 17:00 έληξε η σχετική προθεσμία και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζει πως οι εννέα υποψηφιότητες είναι «ένδειξη ισχυρού ανταγωνισμού γι’ αυτό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο».

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.

Όσοι συμμετάσχουν στην επόμενη φάση πρόκειται στην ουσία να αγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο της Ελληνικό Α.Ε. Η τελευταία προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού επιφάνειας 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής. Το ακίνητο περιλαμβάνει τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κοντά στο κέντρο της πόλης, έχει άμεση πρόσβαση στα ελληνικά νησιά και είναι σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η πολύ καλή ανταπόκριση από σημαντικούς επενδυτές με εξειδίκευση σε παρόμοια έργα, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας.

Η ανταπόκριση αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης, δίνοντάς της πολεοδομική ταυτότητα και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή της προοπτική.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρά με σχέδιο, προσεκτικά βήματα, με διαφάνεια, για να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τη χώρα και για τους πολίτες της Αττικής”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Κώστας Μητρόπουλος δήλωσε: "Η συμμετοχή 9 ισχυρών ομίλων στο έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σαφώς πρόκειται για το μεγαλύτερο project αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Αθήνα. Η ανάπτυξη του Ελληνικού μπορεί να αυξάνει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 0,3% ετησίως κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

Το ισχυρό ενδιαφέρον για το Ελληνικό δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Η ισχυρή βούληση και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου".  


Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Σήμερα λήγει, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, η προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για το πρώην αεροδρόμιο αναμένεται να εκδηλώσουν κυρίως ασιατικοί όμιλοι, αλλά και 3 - 4 ευρωπαϊκοί, ενώ ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα ενδιαφερθεί ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής ακινήτων Ντ. Τραμπ - στελέχη του ομίλου του αναφέρθηκε πως επισκέφθηκαν προ διμήνου την περιοχή.

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η αποχή του Κατάρ, το οποίο προ διετίας εμφανιζόταν ως ο σίγουρος επενδυτής για το Ελληνικό. Η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου φερόταν να έχει στην τσέπη επένδυση 5 δισ. ευρώ, μέσω διακρατικής συμφωνίας, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οι πληροφορίες περί συνεχούς ενδιαφέροντος του Κατάρ, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Παγκάλου στην Ντόχα, δεν στηρίζονται από τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία θέλει οι Άραβες να αποφεύγουν τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως αυτόν που προωθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Ακόμα και αν υπάρξει αρχικό ενδιαφέρον, το Εμιράτο δύσκολα θα συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό», υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων. Εκτός και αν ο σεΐχης Αλ Θάνι, που φέρεται να κλείνει την αγορά ελληνικού νησιού (Οξυά) από οικογένεια Ελληνοαυστραλών, θέλει να εκφράσει μια φιλοφρόνηση προς την Αθήνα.

Στην Κύπρο, πάντως, όπου η κυβέρνηση Χριστόφια υπέγραψε τον Απρίλιο του 2010 διακρατική συμφωνία με το Κατάρ για μεγάλη επένδυση στη Λευκωσία, τώρα στέλνουν τελεσίγραφα λίγων ημερών στον Εμίρη να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η επένδυση για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, γραφείων και διαμερισμάτων έμεινε στη μακέτα.

Επενδυτές από την Κορέα, το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για το «φιλέτο» του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά.

Από την ελληνική πλευρά έχουν ακουστεί τα ονόματα των ομίλων Folli Follie (με Κινέζους συνεταίρους), Λάτση (Lamda Development) και Ελλάκτωρ, ενώ σίγουρες θεωρούνται και άλλες συμμετοχές. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή στην πρώτη φάση δεν κοστίζει τίποτα και όλα θα κριθούν από τους επενδυτές που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές σε αρκετούς μήνες από σήμερα.

Αποτρεπτικά, πάντως, για τους πιθανούς επενδυτές λειτουργούν οι αντιδράσεις των γειτονικών δήμων καθώς και οι γενικόλογες απαντήσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο στο πρώην αεροδρόμιο, τα υπό αμφισβήτηση τμήματα του πρώην αεροδρομίου κ.λπ.

Σήμερα στις 12 μ. η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, λίγα μέτρα από την έδρα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Εξαιτίας των αντιδράσεων, οι υποψήφιοι επιμένουν να ζητούν δεσμεύσεις για τη σχέση που θα έχουν με τους τοπικούς άρχοντες όχι μόνο κατά την αδειοδότηση, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης καθώς και κατά την περίοδο λειτουργίας της.

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων απάντησε πως, εκτός από τον νέο νόμο, προβλέπεται πως θα υπάρξει λεπτομερέστερη επεξεργασία του ζητήματος με τους δήμους κατά τη σύνταξη της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών, την οποία θα λάβουν όσοι εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v