Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Donald Trump και το Ελληνικό

Πέντε χρόνια μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Αλογοσκούφη, κατά την οποία του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό, ο Αμερικανός μεγιστάνας του real estate Donald Trump επιστρέφει.

Ο Donald Trump και το Ελληνικό
Πέντε χρόνια μετά τη συνάντησή του με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, κατά την οποία του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό, ο Αμερικανός μεγιστάνας του real estate Donald Trump επιστρέφει καθώς είναι ένας από τους εννέα που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον.

Σε εκείνη τη συνάντηση ο Trump συνοδευόταν από τον γνωστό Ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στην κατασκευή αρκετών κτιρίων στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κονδύλης είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα να παρουσιάσει στον Αμερικανό επιχειρηματία μια πρόταση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Η επίσκεψη του Donald Trump στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2007 και οι επαφές με την τότε κυβέρνηση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Κατόπιν, ακολούθησε το δαιδαλώδες και βαρύγδουπο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, που είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Trump και ο Κ. Κονδύλης, ιδιοκτήτης της Kondylis Architecture, φέρονται να επιστρέφουν αυτήν τη φορά στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ως ενδιαφερόμενοι, μαζί με άλλους οκτώ ομίλους από ολόκληρο τον κόσμο.

Η διαφορά είναι πως τότε αρκετοί μας παρακαλούσαν για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου, ενώ τώρα τους παρακαλάμε εμείς...

Πριν από λίγες εβδομάδες, στελέχη του ομίλου Trump είχαν επισκεφτεί το Ελληνικό και η επίσκεψή τους είχε διαρρεύσει με καθυστέρηση στον ελληνικό Τύπο. Οι φήμες έφερναν τους ανθρώπους του Αμερικανού μεγιστάνα να φτάνουν με ιδιωτικό αεροσκάφος στο «Ελ. Βενιζέλος» το τριήμερο της Αποκριάς, να επισκέπτονται το πρώην αεροδρόμιο και να αναχωρούν αυθημερόν.

Αντίστοιχη επίσκεψη φημολογείται πως έκαναν και επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, μολονότι προς το παρόν δε γνωρίζουμε αν υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον από την περιοχή στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο D. Trump, ο οποίος απασχολεί συχνά τον αμερικανικό τύπο είτε με τις απραγματοποίητες πολιτικές του φιλοδοξίες είτε με τις επιθετικές δηλώσεις του, αυτές τις ημέρες θα βρεθεί στη Γεωργία. Ο επιχειρηματίας θα παρευρεθεί σε παρουσίαση ενός ακόμη Trump Tower στο Βατούμ, τον οποίο έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο ενός άλλου Ελληνοαμερικανού, η John Fotiadis Architect PLLC.

Το γραφείο του Γ. Φωτιάδη ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, στην Τουρκία και στην Ουκρανία. Ενδεχομένως θα έχει ενεργό ρόλο και στο σχέδιο για το Ελληνικό αν το τεύχος προκήρυξης, που θα μοιράσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στους υποψηφίους, είναι ικανό να προσελκύσει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πριν πετάξει για τη Γεωργία, ο Trump είχε ασχοληθεί με τα αιολικά πάρκα στη Σκοτία, όπου προωθεί μεγάλη τουριστική επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο μεγιστάνας υποστηρίζει πως το σχέδιο για κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Σκοτία θα καταστρέψει τον τουρισμό και απειλεί με ακύρωση του «παγωμένου» τουριστικού έργου για κατασκευή γηπέδων γκολφ και κατοικιών στο Aberdeenshire.

«Αν ήξερα για τα σχέδια κατασκευής ανεμογεννητριών, δεν θα είχα ποτέ επενδύσει στη Σκοτία», δήλωσε ο Trump σε επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου.

Όσο για τον Κώστα Κονδύλη, είναι ένας από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες της Νέας Υόρκης, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας του με τον Donald Trump. Εβδομήντα ενός ετών σήμερα, με ρίζες από τη Σάμο, ο Κ. Κονδύλης είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες στους New York Times για τα περισσότερα από 70 κτίρια που φέρουν τη σφραγίδα του.

«Είμαι πολύ απασχολημένος, αλλά τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά», είχε υποστηρίξει με αφορμή την πολυετή κρίση στο αμερικανικό real estate. «Ολοκληρώνουμε κάποια κτίρια, αλλά δεν υπάρχουν νέες κατασκευές στην εκκίνηση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ιδέες, στρατηγικό σχεδιασμό και προετοιμασία έργων, τα οποία αναζητούν χρηματοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v