Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εστίαση: "Μαγειρεύονται" μειώσεις μισθών 15%

“Κούρεμα” 15% στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης “μαγειρεύουν” η  Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων μαζί με τις συμβαλλόμενες στην Κλαδική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού Ομοσπονδίες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εστίαση: Μαγειρεύονται μειώσεις μισθών 15%
“Κούρεμα” 15% στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης “μαγειρεύουν” η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) μαζί με τις συμβαλλόμενες στην Κλαδική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού Ομοσπονδίες.

Ήδη χθες η ΠΟΕΣΕ μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και την Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος (ΟΚΕ) είχαν καλέσει σε κοινή σύσκεψη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Απώτερος στόχος των συνομιλιών η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής μείωσης μισθών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, όλα τα επιδόματα και οι παροχές στον κλάδο ο οποίος έχει πληγεί τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την φοροκαταιγίδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ μέχρι σήμερα από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχουν κατεβάσει ρολά 6.000 επιχειρήσεις του κλάδου και έχουν χαθεί περί τις 100.000 θέσεις εργασίας. Τα πράγματα όμως όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου και με δεδομένο ότι το Πάσχα ο τζίρος υποχώρησε 70%, θα γίνουν ακόμη χειρότερα στο μέλλον εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άλλες 20.000 επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα των μισθών, αυτοί κυμαίνονται σήμερα από 880 έως και 1.100 εύρω ανάλογα με την ειδικότητα και η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά περίπου 140.000 εργαζομένους, η οποία εάν δεν καταγγελθεί λήγει τον Φεβρουάριο του 2013.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν την πρόταση και να έρθουν με τις προτάσεις τους στην επόμενη συνάντηση με τους εργοδότες στην ερχόμενη Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v