Εγγυήσεις 18 δισ. από ΤΧΣ σε 4 τράπεζες

Στα 28,27 δισ. η μετά φόρων ζημιά για ΕΤΕ, Alpha, EFG, Πειραιώς. Εγγυήσεις από ΤΧΣ για να ανέλθει ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 8%. Γιατί παραμένουν άγνωστος «Χ» τα εποπτικά κεφάλαια που θα χρειασθούν.

Εγγυήσεις 18 δισ. από ΤΧΣ σε 4 τράπεζες
Στα ύψη εκτινάχθηκε η λογιστική ζημιά από το PSI+ καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να σχηματίσουν συσσωρευμένη απομείωση για κρατικά ομόλογα που φθάνει ως και το 79,2% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.

Ειδικότερα, η Alpha Bank ενέγραψε στα βιβλία της σωρευτική ζημιά που αντιστοιχεί στο 79,2% της αξίας των παλαιών ομολόγων, ενώ στην Eurobank η ζημιά έφτασε στο 79% σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας. Στην Εθνική η σωρευτική ζημιά διαμορφώθηκε στο 79,8% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων. Στην Πειραιώς ανήλθε στο 76,7%.

Η ζημία μετά φόρων είναι όμως έως και 20% χαμηλότερη λόγω της τροποποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και παρέχει στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν μέρος της ζημίας από το PSI+ με κέρδη της επόμενης 20ετίας (μέσος όρος διάρκειας των ομολόγων που έλαβαν ως αντάλλαγμα).

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες συμμετείχαν στο PSI με ομόλογα και δάνεια συνολικής αξίας 35,7 δισ. ευρώ. Η μετά φόρων ζημιά από το PSI ξεπέρασε για τα 23,5 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν στα 28,27 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι συνολικές ζημιές του 2011 για την μεν Alpha ανήλθαν σε 3,83 δισ. ευρώ, για την ΕΤΕ σε 12,34 δισ. ευρώ, για την Eurobank 5,5 δισ. ευρώ και για την Πειραιώς 6,6 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση που έλαβαν με τη μορφή βεβαιώσεων συμμετοχής στην ΑΜΚ οι παραπάνω τράπεζες από το Τ.Χ.Σ διαμορφώθηκε στα 18 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική έλαβε 6,9 δισ. ευρώ, η EFG Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Πειραιώς ως 5 δισ. ευρώ και η Alpha Bank μόλις 1,9 δισ. ευρώ.

Το ύψος των εγγυήσεων που δόθηκαν από το Τ.Χ.Σ. ανά τράπεζα καθορίστηκε με βασικό κριτήρια ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι ίσος ή υψηλότερος του 8%.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι εγγυήσεις ΔΕΝ αντικατοπτρίζουν τα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι τράπεζες προκειμένου να επαναφέρουν το Core Tier I πάνω από τα επίπεδα του 9%. Και αυτό γιατί εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως αν -και ποιο- μέρος του οφέλους από την αναβαλλόμενη φορολογία θα προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια καθώς και αν υπάρξει εγγύηση της ζημιάς αποτίμησης των κρατικών ομολόγων από τον EFSF.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. δημόσια προσφορά επαναγοράς υβριδικών κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης από Alpha Bank) που θα ενισχύσουν τα Core Tier I κεφάλαιά τους.


Alpha Bank: Στο 3% το Core Tier I, ενίσχυση 1,9 δισ. ευρώ από ΤΧΣ

Η Alpha Bank συμμετείχε στο PSI+ ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,89 δισ. ευρώ και κουρεύοντας δάνεια με εγγύηση Δημοσίου 2,1 δισ. ευρώ. Λόγω του κουρέματος και της ανταλλαγής προχώρησε κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου σε πρόσθετη απομείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ μετά από φόρους για τα ομόλογα. Η συνολική σωρευτική απομείωση ανήλθε έτσι στα 3,8 δισ. ευρώ

Η καθαρή θέση της Alpha Bank διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 1,9 δισ., o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%

Εθνική: Ζημιά 10,7 δισ. μετά φόρων από το PSI

Στα 12,34 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές το 2011 για τον όμιλο της Εθνικής μετά την σωρευτική λογιστική απομείωση στην αξία των ελληνικών ομολόγων κατά 79,9% που οδήγησε σε ζημιά ύψους 11,78 δισ. ευρώ.

Η ονομαστική αξία των επιλέξιμων τίτλων για το PSI+ διαμορφώθηκε σε 14,8 δισ. ευρώ ενώ η ΕΤΕ ενέγραψε πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ μετά από φόρους, όλων των απαιτήσεων από το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα αναγνωρίζει φορολογικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ από τις ζημιές του PSI+, εν αναμονή οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8,3% μετά την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €6,9 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,3%, σημειώνει η τράπεζα.


Eurobank: Ζημιά 4,6 δισ. ευρώ από το PSI - Στα 875 εκατ. τα ίδια κεφάλαια

Ζημιά ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Eurobank λόγω της απομείωσης στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ειδικότερα σε σχέση με το PSI, η τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους €7,3 δισ. ανήλθε σε € 4,6δισ. μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 4,2 δισ. ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8%, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.


Τράπεζα Πειραιώς: Στα 5,9 δισ. η ζημιά από PSI

Στα 5,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η ζημιά για την Τράπεζα Πειραιώς από το PSI, ανακοίνωσε η τράπεζα. Στα 6,6 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές για την τράπεζα, που εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια -1,94 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Πειραιώς, μετά από απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας στις 07.03.12, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI με το σύνολο των επιλέξιμων (eligible) ΟΕΔ και δανείων που είχε στην κατοχή του, η ονομαστική αξία των οποίων ανερχόταν σε €7,7 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική απομείωση που αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση 2011 και σχετίζεται με τo PSI ανήλθε σε €5,9 δισ (€1,1 δισ στο 9μηνο 2011 και €4,8 δισ στο 4ο 3μηνο του 2011).

Το ΕΤΧΣ έχει ήδη παράσχει Βεβαίωση Δέσμευσης για τη συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας μέχρι το ποσό των €5 δισ. Έτσι, o συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς αποκαθίσταται στο επίπεδο του 9,7% pro-forma.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v