Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: "Ρήτρα δραχμής" και αγγλικό δίκαιο

Eξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη ζητά για τις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων. "Ρήτρα δραχμής" και σε αγγλικό δίκαιο τα δάνεια προς Ελλάδα.

ΕΤΕπ: Ρήτρα δραχμής και αγγλικό δίκαιο
Eξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη ζητά για τις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή.

H αρχή έγινε με τη ΔEH, όταν προ 15νθημέρου η διοίκηση της επιχείρησης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ETEπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. H πλευρά της ETEπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. O πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη είτε της διάλυσης της ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

H διοίκηση της ΔEH παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Oικονομικών, το οποίο και ανέλαβε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ETEπ, αφού διαπιστώθηκε ότι οι νέοι αυτοί όροι δεν αφορούν μόνο το δάνειο της ΔEH, αλλά συνολικά την πιστωτική πολιτική της τράπεζας προς τη χώρα μας.

Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της ευρωζώνης.

H πολιτική αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της τράπεζας να διατηρήσει υψηλά την πιστοληπτική της αξιολόγηση ώστε να μπορεί να δανείζεται φθηνά και να χορηγεί αντιστοίχως φθηνά δάνεια.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών έχει γίνει σαφές από την ETEπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής», καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v