Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δεσμεύσεις Σαμαρά για την οικονομία

Αποκατάσταση συντάξεων, ανακούφιση δανειοληπτών-ομολογιούχων στις δεσμεύσεις Σαμαρά. Οι αναπτυξιακές προτάσεις. Μείωση εταιρικού φόρου στο 15%. Επιδότηση στεγαστικών. Όχι σε μείωση 13ου-14ου μισθού.

Οι δεσμεύσεις Σαμαρά για την οικονομία
Θα τα αλλάξουμε όλα, και το μοντέλο ανάπτυξης και το σύστημα διακυβέρνησης, τόνισε ο επικεφαλής της Ν.Δ., παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματος στον τομέα της οικονομίας. 

Έχουμε σχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι "αποδεχόμαστε πλήρως τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους αλλά και τις βασικές πολιτικές των αποκρατικοποιήσεων που έχουν τεθεί από τους εταίρους μας".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι "πρέπει να κινηθούμε με βάση την ιδεολογία μας. Πρέπει να μπει τέρμα στην αριστερή ιδεολογία που στιγμάτισε τον επιχειρηματία. Πρέπει να στηθεί ξανά στα πόδια της η μεσαία τάξη".

"Δεν μπορώ να αλλάξω το κράτος μαζί με αυτούς που θέλουν το κράτος τεράστιο. Γι’ αυτό ζητώ καθαρή εντολή", είπε ο Σαμαράς. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο και την Αριστερά ότι κερδοσκοπεί πολιτικά στην κρίση. Για τα νέα κόμματα σημείωε ότι λένε ανέξοδα ωραία λόγια στους ψηφοφόρους.

Σημείωσε ότι το έλλειμμα έπρεπε να μειωθεί με περιστολή της δαπάνης και όχι με οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές. "Εμείς τσακωθήκαμε με τους εταίρους μας γιατί πιστεύαμε από την αρχή ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη".

Στόχος η ανάπτυξη - Αμέσως τέσσερα νομοσχέδια

Τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, γιατί για κάθε 1% που ανακάμπτει το ΑΕΠ δημιουργούνται ή σώζονται 45.000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, "για κάθε 1% που μειώνεται η ύφεση, μειώνεται κατά 1 δισ. και το έλλειμμα".

Στις εξαγγελίες περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η μείωση του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών στο 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα στο 32% και ο μειωμένος ΦΠΑ. Δεν μπορούν να γίνουν αμέσως, αλλά είναι ο στόχος, είπε. Προτείνει επιδότηση 2% για δέκα χρόνια στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έναν "δίκαιο" φόρο στα ακίνητα και πάγωμα αντικειμενικών τιμών.

Ο Αντ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι το κόμμα του έχει έτοιμα 4 νομοσχέδια για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τα οποία θα αφορούν:

1) Ταμεία (συντάξεις και ασφαλιστικό).
2) Φορολογικό νομοσχέδιο για απλοποίηση του συστήματος. 
3) Περικοπή δαπανών με μέτρα περιστολής της σπατάλης.
4) Πολυνομοσχέδιο για ανάπτυξη με θεσμικές παρεμβάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.



Υποσχέθηκε αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων, μέτρα για πολύτεκνους και κτηνοτρόφους. "Θα χρειασθούν ισοδύναμα μέτρα 550 εκατ. ευρώ" ανέφερε, σημειώνοντας ότι μπορούν να βρεθούν. Ισοδύναμα μέτρα είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και η μείωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ. Τα δύο αυτά μέτρα μπορούν να αποδώσουν το κάθε ένα 300 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ταυτόχρονα και κωδικοί στον προϋπολογισμό με τους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο χωρίς να επηρεαστούν μισθοί, σημείωσε.

Για τους δανειολήπτες όπου η δόση του δανείου ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πληρώνουν μόνο τόκο για μία τριετία, με ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασης του χρονικού διαστήματος. "Υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε αυτοί που έχουν πρόβλημα να πληρώνουν για μία τριετία μόνο τόκους", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Για τους ομολογιούχους που υπέστησαν το κούρεμα είπε: «Πρέπει να αποζημιωθούν». Μπορεί να γίνει, σημείωσε, με φορολογικές διευκολύνσεις και επενδυτικά κίνητρα (όταν πρόκειται για επιχειρήσεις), αλλά τώρα δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποφασιστούν τον Ιούνιο υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα από τις περικοπές σπατάλης. Σημείωσε ότι το κόμμα του υπολόγισε σε 18,4 δισ. τις περικοπές σπατάλης που μπορούν να γίνουν. Ανέφερε ως παράδειγμα το 1 δισ. που μπορεί να εξοικονομηθεί αν παταχθούν φαινόμενα κλοπών, όπως αυτά στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και τον 14ο μισθό. "Θα κάνω τα πάντα για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές".

Παράλληλα, έκανε λόγο για άμεση μείωση του κράτους και πάταξη της γραφειοκρατίας: "Ξεκινάμε με 15 υπουργεία. Στόχος είναι τα 10 υπουργεία. Θα μειώσουμε τις υπογραφές. Θα ξέρουμε κάθε υπόθεση πού κολλάει και γιατί κολλάει. Θα υπάρχει έκτακτος μηχανισμός από ειδικούς που θα παρακολουθεί τις επενδύσεις και θα λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό".

Προανήγγειλε ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ ή δραστηριοτήτων του Δημοσίου. Τρένα και αστικές συγκοινωνίες, που επιβαρύνουν ετησίως το Δημόσιο με έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. "Κόμπος που δεν λύνεται κόβεται", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είπε πως οι βασικές υποδομές θα μείνουν στο κράτος. Παράλληλα, είπε πως το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σπάσιμο ή συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.





Μέτρα για ρευστότητα, φορολογία και οικοδομή

- Αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ 14,5 δισ. ευρώ. Στις πρώτες 100 ημέρες να φέρουν από δύο έργα το κάθε επιμελητήριο.
- Φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή των καταθέσεων.
- Οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων με χωροταξικό σχέδιο. "Οι ιδιοκτήτες θα πάρουν κανονικές άδειες, να μπορούν να κληρονομούν, να κατασκευάζουν και να πωλούν τα ακίνητά τους".
- Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και στήριξή τους με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία. 
- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων. Φέτος θα αποπληρωθούν 4,5 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. που χρωστά το κράτος. Υπάρχει η πρόβλεψη στη δανειακή σύμβαση μετά από δικές μας πιέσεις, υποστήριξε.
- Παραχωρήσεις περιφερειακών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια).
- Προγράμματα επιδότησης εργασίας για άνεργους νέους.
- Μέτρα για οικοδομή.
- Επιδότηση των στεγαστικών δανείων για α΄ κατοικία με 2% για δέκα χρόνια. Στόχος είναι να στηριχθεί η οικοδομή. 
- Επανεκκίνηση έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων στο 15%. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο, αλλά μπορούμε να προγραμματίζουμε», σημείωσε.
- Οριστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων.  
- Αντικατάσταση ειδικού τέλους ακινήτων με νέο ΕΤΑΚ που θα είναι πιο δίκαιο.
- Πάγωμα αντικειμενικών αξιών. "Οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν τώρα που οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει χαμηλότερα", σημείωσε.

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αναπτυξιακοί πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί μια κυβέρνηση της Ν.Δ. τους επόμενους μήνες είναι οι μαρίνες, η ανασύσταση των ναυπηγείων, η δημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά, η καθετοποίηση και η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, η ενεργειακή επεξεργασία των απορριμμάτων και ο προγραμματισμός της ενεργειακής πολιτικής, με στόχο την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού μίγματος στην Ε.Ε.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για προγράμματα αύξησης του τουρισμού και για φορολογικές διευκολύνσεις σε όσους ξένους θέλουν να μείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και για διευκολύνσεις στην παροχή βίζας.

Τιμές

"Θα εγκαινιάσουμε την ηλεκτρονική αγορά και το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων για να σταματήσει να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών στην αγορά και των τιμών στο χωράφι", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ν.Δ.

"Πρέπει να σπάσουμε τα καρτέλ σε όλες τις αγορές. Θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ανεβεί στο διαδίκτυο η διαφορά των τιμών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εσωτερική υποτίμηση αφορά και τη μείωση των τιμών. Σε αυτό το μέτωπο θα δώσουμε τη μάχη", συμπλήρωσε.

Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

Σε ομαλές συνθήκες, η περιουσία ξεπερνά το σύνολο του χρέους. Τώρα είναι μπλοκαρισμένα. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι και οι χρήσεις γης. Μετά θα δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξίες στον πλούτο μας. Αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Συγκέντρωση στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. «Πρικοδότηση» της τοπικής αυτοδιοίκησης με ίδιους πόρους ώστε να μην είναι επαίτες. Θα πάρουν ποσοστό από το νέο ΕΤΑΚ. Δημοτικά ΣΔΙΤ για να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

Φοροδιαφυγή

Έχουμε παρουσιάσει πρόγραμμα, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για μικρότερους φορολογικούς συντελεστές ώστε να μειωθούν τα κίνητρα. Δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε αμέσως, επανέλαβε, αλλά μπορούμε να το διαπραγματευτούμε. Έχουμε ως τελικό στόχο τρεις συντελεστές ΦΠΑ (5% για το τουριστικό πακέτο, 9% και 19%) και μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, ανέφερε. Για τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι τελικός στόχος είναι η φορολόγηση με συντελεστή 15%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα ζητήσει τη διατήρηση του χαμηλού νησιωτικού ΦΠΑ.

Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι στόχος είναι να μειωθεί η δυνατότητα συναλλαγής φορολογούμενου-εφοριακού μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ν.Δ. σκοπεύει να αυξήσει τις ποινές σε όσους εξακολουθήσουν να φοροδιαφεύγουν μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v