Due Diligence από ΤΧΣ στις 4 μεγάλες τράπεζες

Στη διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς προχωρά το Ταμείο. Η προσπάθεια να καλυφθούν οι υστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και τα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης.

Due Diligence από ΤΧΣ στις 4 μεγάλες τράπεζες
Σε οικονομικό έλεγχο των 4 μεγάλων τραπεζών προχωρά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη χορήγηση συνολικών εγγυήσεων ύψους 18 δισ. ευρώ, προκειμένου ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας να διαμορφωθεί άνω του ορίου του 8%.

Όπως προβλέπει η πράξη υπουργικού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το ταμείο μπορεί να ζητά από τις τράπεζες στις οποίες έχει χορηγήσει βεβαιώσεις κάθε στοιχείο και πληροφορία, ενώ δύναται να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence).

Στο παραπάνω πλαίσιο, η διοίκηση του Τ.Χ.Σ. έχει αναθέσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε διαφορετικές ελεγκτικές εταιρίες τη διενέργεια due diligence σε Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank και Πειραιώς. Οι οικονομικοί έλεγχοι αναμένεται να παραδοθούν ως τα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Η διενέργεια ειδικού ελέγχου κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή όπου το ταμείο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψει το ποσό της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου ή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos) που ΔΕΝ θα αναληφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους και λοιπούς επενδυτές. Η υποχρέωσή του αυτή ισχύει μέχρι τις 30/9/2012.

Η ανάθεση από το Τ.Χ.Σ., με ταχείες διαδικασίες, οικονομικού ελέγχου δείχνει την πρόθεση της τρόικας και της κυβέρνησης να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες στο τεχνικό σκέλος, ώστε να μη χαθεί περισσότερος πολύτιμος χρόνος.

Εφόσον οι όροι ανακεφαλαιοποίησης προσδιορισθούν ως τα τέλη Μαΐου, η καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα φθάσει τους 2 μήνες. Στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να καλυφθεί μέρος της παραπάνω χρονικής υστέρησης και από τον Ιούνιο ο μηχανισμός να είναι έτοιμος ώστε να αρχίσει να τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, θα διενεργηθούν και εκθέσεις αποτίμησης -μία από σύμβουλο του Τ.Χ.Σ. και μία από την τράπεζα- για τον προσδιορισμό της δίκαιης αξίας της τράπεζας. Αν υπάρξει απόκλιση υψηλότερη του 15% μεταξύ των δύο εκθέσεων αποτίμησης, η Τ.τ.Ε. αναθέτει σε τρίτη ανεξάρτητη εταιρία τη διενέργεια έκθεσης αποτίμησης, η οποία και λαμβάνεται υποχρεωτικά υπ' όψιν.

Η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται με το Τ.Χ.Σ. σε ρόλο underwriter. Λειτουργεί δηλαδή ως εγγυητής κάλυψης της αύξησης. Εφόσον οι ιδιώτες (παλαιοί και νέοι μέτοχοι) καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό που τους αναλογεί, αποκτά μετοχές με περιορισμένο το δικαίωμα ψήφου. Αν δεν το καλύψουν, αποκτά κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Εν συνεχεία, το ταμείο ελέγχει την πορεία της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 3ετίας, με δυνατότητα παράτασης. Αν διαπιστώσει ομόφωνα ουσιώδεις παρεκκλίσεις, τότε επανέρχονται τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών σε πλήρη ισχύ.

Επιπρόσθετα, αποφασίζει τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης των μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών τύπου CoCos που κατέχει εντός πενταετίας, πάντως. Η διάθεση μπορεί να γίνει τμηματικά ή άπαξ κατά την κρίση του ταμείου. Αποκλείεται η δυνατότητα πώλησης των μετοχών σε οποιαδήποτε εταιρία ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο κράτος.

To ταμείο έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει κατόπιν διαβούλευσης με την Τ.τ.Ε. τροποποιήσεις στα επιχειρησιακά σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν από την τράπεζα εντός 10ημέρου από τη γνωστοποίησή τους.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v