Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ένεση από ΤτΕ στα εποπτικά κεφάλαια

Μεταβατική περίοδο για να απορροφήσουν τις ζημίες στα εποπτικά τους κεφάλαια και στο περιθώριο φερεγγυότητας από το PSI παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρίες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ασφαλιστικές: Ένεση από ΤτΕ στα εποπτικά κεφάλαια
Μεταβατική περίοδο για να απορροφήσουν τις ζημίες στα εποπτικά τους κεφάλαια και στο περιθώριο φερεγγυότητας από το PSI παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρίες η Τράπεζα της Ελλάδος, χορηγώντας τους τη δυνατότητα να αποτιμούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πολύ υψηλότερα της τρέχουσας αξίας τους.

Ειδικότερα, η εποπτική αρχή αποφάσισε για ελληνικά κρατικά ομόλογα που αποκτήθηκαν ως τις 31/12/2009 και συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής να ισχύσουν τα εξής:

- Να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια αποτιμημένα στο 90% του αθροίσματος της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων και της ονομαστικής αξίας των κουπονιών που πρόκειται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Πρακτικά, δηλαδή, παρέχεται στις ασφαλιστικές η δυνατότητα να προεξοφλήσουν άμεσα ότι θα πληρωθούν το 90% των τόκων των νέων ομολόγων και έτσι η αξία αποτίμησης των νέων ομολόγων ανεβαίνει αισθητά.

Με τον τρόπο αυτόν, τα νέα ομόλογα θα αποτιμηθούν στα εποπτικά κεφάλαια σε τιμή που θα αντιστοιχεί στο 64,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών τίτλων. Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι ασφαλιστικές αποτιμούσαν στα εποπτικά τους κεφάλαια τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές Δεκεμβρίου 2009. Δηλαδή, σε τιμές που αντιστοιχούσαν στο 83%-84% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Για τα ομόλογα που αποκτήθηκαν μετά την 31η/12/2009 ισχύει η παραπάνω ρύθμιση εφόσον αποκτήθηκαν σε τιμή μεγαλύτερη του 64,5% της ονομαστικής τους αξίας. Αλλιώς αποτιμώνται σε τιμές κτήσης.

Ίδια είναι η ρύθμιση και για όσα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο PSI και διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ασφαλιστικής επιχείρησης.
 
Τα μονοετή και διετή ομόλογα EFSF, που έλαβαν ως αντάλλαγμα οι ασφαλιστικές που συμμετείχαν στο PSI, αποτιμώνται σύμφωνα με τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες αποτίμησης δίχως παρέκκλιση. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αποκτήθηκαν από την αγορά μετά την ημερομηνία ανταλλαγής.

Μπλόκο στη διανομή μερίσματος ως να καλυφθούν οι ζημίες από το PSI

Προϋπόθεση για τη χρήση της παραπάνω ρύθμισης είναι η μη διανομή μερίσματος από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών κατά τη φετινή χρήση ή και μέχρι την κάλυψη της ζημίας που προέκυψε από το PSI.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τον υπολογισμό των κρατικών ομολόγων στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών και δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό του προϊόντος υπεραπόδοσης της επένδυσης μαθηματικών αποθεμάτων των ασφαλίσεων ζωής με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη.

Επίσης η Τ.τ.Ε. διευκρινίζει ότι τα μονοετή και τα διετή ομόλογα EFSF μπορούν να διατεθούν σε ασφαλιστική τοποθέτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v