Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισήγηση Τέντε κατά της απόλυσης χωρίς αποζημίωση

Aντισυνταγματικές είναι οι διατάξεις που προβλέπουν αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου γενικών διευθυντών και προσταμένων του Δημοσίου, υποστήριξε σε εισήγηση του ο εισαγγελέας Ι. Τέντες.

Εισήγηση Τέντε κατά της απόλυσης χωρίς αποζημίωση
Υπερ της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που προβλέπουν χωρίς αποζημίωση την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου γενικών διευθυντών, διευθυντών και προσταμένων οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα, τάχθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Σε εισηγησή του στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Τέντες επισήμανε ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η ελευθερία της εργασίας, ως ατομικό δικαίωμα.

"Η ελευθερία αυτή, περιλαμβάνει και την ελευθερία των συμβάσεων", δηλαδή με άλλα λόγια περιλαμβάνει την ελευθερία σύναψης και καταγγελίας της σύμβασης, την ελευθερία επιλογής του αντισυμβαλλόμενου, την ελευθερία διαμόρφωσης του περιεχομένου της σύμβασης κ.λπ., επεσήμανε ο κ. Τέντες.

Όμως, τόνισε ο Τέντες, τα επίμαχα αυτά δύο άρθρα του Ν. 3260/2004 είναι αντίθετα στο άρθρο 5 του Συντάγματος και κατά συνέπεια ανεφάρμοστα. Και αυτό γιατί πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση «με γνήσια αναδρομική δύναμη, η οποία θίγει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας και ειδικότερα την ελευθερία των συμβάσεων, έκφανση της οποίας αποτελεί και η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν αυτοί, με δική τους πρωτοβουλία την καταρτισθείσα από αυτούς σύμβαση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v