Τσίπρας: Αριστερή κυβέρνηση ακόμα και με… Καμμένο

Η ανάγκη να μπει τέλος στο μνημόνιο επιβάλλει στην Αριστερά να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ακόμα και με στήριξη Καμμένου, δηλώνει ο Τσίπρας. Η έμμεση αποδοχή και η αντίδραση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Τσίπρας: Αριστερή κυβέρνηση ακόμα και με… Καμμένο
Η ανάγκη να μπει τέλος στο μνημόνιο επιβάλλει στην Αριστερά να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτό απαιτεί τη στήριξη κομμάτων με τα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές, όπως το κόμμα του Καμμένου, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη του την Πέμπτη.

Αυτήν την τοποθέτηση εμμέσως πλην σαφώς την αποδέχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προκάλεσε έντονη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επανήλθε και τόνισε ότι θα διεκδικήσει στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης και δεν θα αρνηθεί καμία ψήφο. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με το κόμμα του Καμμένου.

Η δήλωση Τσίπρα

«Εάν εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτήν την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη. Βεβαίως να επιβεβαιωθεί, αλλά πρέπει να σταματήσει το μνημόνιο. Το κύριο εδώ που τα λέμε δεν είναι τι θα κάνει ο Καμμένος, το κύριο είναι αν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς και μία συμφωνία σε ένα μίνιμουμ στόχων, γιατί έχουμε διαφορές.
Είναι υπαρκτές οι διαφορές, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να τις κρύψουμε κάτω από ένα χαλί, αλλά νομίζω ότι το διακύβευμα σήμερα είναι τι θα κάνουμε τελικά με την ευρωζώνη και με τη θέση μας στη Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι τι θα πάμε να τους πούμε εκεί για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα υπάρξουν και πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα επανεξετάσουμε στην πορεία. Αλλά το κρίσιμο θα είναι να υπάρξει αυτή η πλειοψηφική συσπείρωση, που θα δώσει και μεγάλη ελπίδα στον ελληνικό λαό».

Λίγο αργότερα, το κόμμα του Π. Καμμένου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας non papers και νέα σενάρια για συγκυβέρνησή τους με το ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ως εξής: Η Εθνική Αντιπρόταση, το κυβερνητικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι σαφές και συγκεκριμένο. Όταν μας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα καλέσουμε μέσα στη Βουλή να το ψηφίσουν όποιοι συμφωνούν με αυτό, χωρίς εκπτώσεις στα αντισυνταγματικά μνημόνια, τους τοκογλύφους δανειστές, τα εθνικά μας ζητήματα και άλλα κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Εμείς εν κρυπτώ ή παρασκηνιακές συμφωνίες δεν κάνουμε». 

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, δεν απέκλεισε να δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο σχήμα και η κ. Παπαρήγα. "Εμάς μας ενδιαφέρει ποια θα είναι η γραμμή, ποια θα είναι η κατεύθυνση, ποιο θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποθέτω ότι το πρόβλημα της κ. Παπαρήγα είναι αν θα γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Νομίζω είναι άλλου είδους οι διαφωνίες, πιο πολιτικές, αλλά κατά τη γνώμη μου ανιστόρητες στη φάση στην οποία βρισκόμαστε", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

«O κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο άλμα και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει τη χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν», δήλωσε η Φ. Γεννηματά μετά τις παραπάνω εξελίξεις.

Εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση στελεχών της Ν.Δ., τα οποία έσπευσαν να καυτηριάσουν τις εξελίξεις εξαπολύοντας βολές κυρίως εναντίον του Καμμένου.

«Ο κ. Καμμένος έχει ομολογήσει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια κυβερνητική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατά λέξη ότι υπάρχουν συγκλίσεις στην οικονομική πολιτική των δύο κομμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Χθες, ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και αποκάλυψε ότι και αυτός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο. «Οι μάσκες έπεσαν», ειπώθηκε.

Η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ

«Τσίπρας και Καμμένος ξανάρχονται κοντά. Η τελική πρόταση "Πρωθυπουργός η Παπαρήγα" με στήριξη των δύο θα μπορούσε να επιστρατεύσει και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ο κομμουνιστικός φιλελευθερισμός είναι άραγε πρόταση του συμβούλου του κ. Καμμένου, του κ. Γ. Γεωργαλά;».

Τσίπρας: Δεν θα αρνηθώ την ψήφο κανενός

"Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της αριστεράς και ακόμα και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση της αριστεράς να λάβει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, για να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να ακυρώσει το μνημόνιο της καταστροφής" ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι στόχος είναι να ηττηθεί η κοινοπραξία του Μνημονίου. Προσέθεσε πως "Περίπτωση σύμπραξης με το κόμμα του Καμμένου σε επίπεδο κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο γιατί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανήκουν στη δεξιά πολιτικατοικία. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν άλλες δυνάμεις θέλουν να δώσουν ψήφο ανοχής, είναι δικό τους θέμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v