«Ψήφος» Παπαδήμου στην ευρωπαϊκή προοπτική

Επίθεση κατά των ευρωσκεπτικιστών, της ευρωφοβίας και των τάσεων περιθωριοποίησης της χώρας εξαπέλυσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
«Ψήφος» Παπαδήμου στην ευρωπαϊκή προοπτική
Επίθεση κατά των ευρωσκεπτικιστών, της ευρωφοβίας και των τάσεων περιθωριοποίησης της χώρας εξαπέλυσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Από το βήμα εκδήλωσης των εξαγωγέων, επισήμανε την ανάγκη υπεράσπισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, σημειώνοντας: «Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ για τη χώρα μας. Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές, ευρωσκεπτικιστών κι ευρωφοβίας και σε τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

«Αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους, αναμένεται σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2013», είπε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει ότι «η ανταγωνιστικότητα ανακτάται με εφαρμογή του προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος. Τόνισε ακόμη ότι η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα, παρά την κρίση, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου την περίοδο 2000-2009, με αύξηση 24% του καθαρού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Αναφερόμενος στον ρόλο των εξαγωγών επισήμανε με έμφαση πως «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας εάν θέλουμε η οικονομία να έχει μέλλον».

Τόνισε ότι πολλές από τις δράσεις του β΄ μνημονίου επιχειρούν είτε έμμεσα με τη φορολογική μεταρρύθμιση και το εργατικό κόστος είτε άμεσα με δράσεις βελτίωσης επιχειρηματικού πλαισίου, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα γίνει μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το ΕΤΕΑΝ να προχωρά προς τα τέλη του έτους στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων για στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών.

Απευθυνόμενος στα πιστωτικά ιδρύματα, σημείωσε ότι «για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την αύξηση της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως και για το σύνολο της οικονομίας οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο κι οφείλουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, να κινηθούν με ταχύτητα και να κινητοποιήσουν πόρους για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Επισήμανε ότι «απαιτείται ευρύτερη στρατηγική εξωστρέφειας, η οποία πρέπει να διατρέχει το σύνολο της οικονομίας, όχι μόνο τον εξαγωγικό κλάδο, αλλά ολόκληρη την οικονομία».

«Πρέπει να παράγουμε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να μπορούν να εκτοπίζουν τα εισαγόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να στραφεί στις παραθεριστικές κατοικίες -αποφεύγοντας ακρότητες υπερανάπτυξης που έκαναν αρκετές χώρες πριν από εμάς-  που θα απευθύνονται στον ξένο επενδυτή και στον συνταξιούχο.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη συμβολή και βοήθεια που παρέχει η ομάδα δράσης (Task Force) και σε συγκεκριμένες χώρες που έχουν εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα στην εξωστρέφεια.

Διαμαντοπούλου: Να αξιοποιηθεί και το υπουργείο Εξωτερικών

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή και στην κουλτούρα και στους θεσμούς για να γίνουμε εξωστρεφείς.

Όπως σημείωσε "η στρατηγική για την εξωστρέφεια της χώρας είναι ότι ακόμη και σήμερα 10 μέρες πριν από τις εκλογές συζητάμε για όσα πρέπει να γίνουν διότι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό και σε αυτόν τον τομέα". Η ίδια ανέφερε ως στόχους τη χρηματοδότηση κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΠ και για τις επιχειρήσεις ventures capitals και την ενίσχυση του θεσμού των "επιχειρηματικών αγγέλων".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του να πάρει πρωτοβουλία η επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να έχουν αποφασιστικότερο ρόλο στην προσπάθεια της εξωστρέφειας το υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες του. Ένα προτεινόμενο σχέδιο είναι η οικονομική διπλωματία να τεθεί αποφασιστικότερα στην υπηρεσία των ελληνικών εξαγωγέων και να υπάρχουν οικονομικά οφέλη όταν επιτυγχάνονται συνεργασίες με τοπικές αγορές.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη ο ΟΠΕ να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να συνεργαστεί και με το Invest In Greece για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v