Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίρεται το "μπλόκο Αλογοσκούφη" για ΔΕΚΟ

Μεταξύ των μνημονιακών υποχρεώσεων του β΄ τριμήνου η κατάργηση ή τροποποίηση του νόμου Αλογοσκούφη, που μπλόκαρε την απόκτηση του ΟΤΕ από τη MIG. Απλοποιείται η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων.

Αίρεται το μπλόκο Αλογοσκούφη για ΔΕΚΟ
Χρειάστηκε να παρέλθουν περίπου τέσσερα χρόνια, η χώρα να βρεθεί σε καθεστώς προστατευόμενης χρεοκοπίας και να έρθει η τρόικα για να δρομολογηθεί η άρση του νόμου Αλογοσκούφη, που μπλόκαρε την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στις μνημονιακές δράσεις που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση εντός του β΄ τριμήνου του έτους περιλαμβάνεται και η κατάργηση ή τροποποίηση του άρθρου 11 του νόμου 3631 του 2008 περί στρατηγικών εταιριών.

Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μπλόκαρε την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% στον ΟΤΕ από τη MIG, θέτοντας ως προαπαιτούμενο προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η διάταξη προκάλεσε τότε έντονη διένεξη μεταξύ της MIG και του υπουργείου. Λίγους μήνες αργότερα, ο ΟΤΕ πωλήθηκε στην Deutsche Telekom.

Σήμερα, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει ή να τροποποιήσει κατάλληλα το επίμαχο άρθρο ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.

Το άρθρο 11 προβλέπει ότι για εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας, δηλαδή για όσες έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλον μέτοχο εκτός του Δημοσίου ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι υπό εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ακολουθεί αυτός της πώλησης του ποσοστού του στα Ελληνικά Πετρέλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v