Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεβνελίεφ: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας-Βουλγαρίας

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας- Βουλγαρίας δεν είναι απλώς άριστες. Πρόκειται για πολύ «ειδικές» σχέσεις» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρ. Πλεβνελίεφ, σε εκδήλωση του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.

Πλεβνελίεφ: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας-Βουλγαρίας
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας δεν είναι απλώς άριστες. Πρόκειται για πολύ «ειδικές» σχέσεις […] οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι σχέσεις στρατηγικών εταίρων» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ, σε εκδήλωση του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (ΕΕΣΒ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος παρουσίασε σε ένα πλήθος περίπου 150 εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων την οικονομική στρατηγική της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Βουλγαρία 2020» στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών και των δικτύων, του εμπορίου και των εξαγωγών, της ενέργειας και του τουρισμού, της τεχνολογίας και της γεωργίας.

Παράλληλα, ο κ. Πλεβνελίεφ έδωσε ειδική βαρύτητα σε προγράμματα πάταξης της γραφειοκρατίας κι ενίσχυσης της διαφάνειας που προωθεί η βουλγαρική κυβέρνηση με στόχο την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα είναι στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, στέλνοντας ένα σαφές σήμα και συμβολικό μήνυμα, ότι Έλληνες και Βούλγαροι «κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Βουλγαρίας (ΕΕΣΒ) κ. Σταμάτης Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «είναι πραγματική τιμή μας να φιλοξενούμε τον πρώτο πολίτη της Βουλγαρίας στην εκδήλωση του ΕΕΣΒ» και σημείωσε ότι οι 130 εταιρίες - μέλη του ΕΕΣΒ από την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν προσφέρει απασχόληση άμεσα σε 35.000 Βούλγαρους πολίτες και σε πολλούς περισσότερους έμμεσα.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Βουλγαρία με συνολικές επενδύσεις οι οποίες προσεγγίζουν τα 3 δις. ευρώ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία σε πλήθος τομέων (τραπεζικό, κατασκευαστικό, ενεργειακό, κινητής τηλεφωνίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, εμπορίου, τροφίμων, τουρισμού, υγείας, παροχής υπηρεσιών κ.ά.).

Μετά τις αρχικές ομιλίες – τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση του κ. Πλεβνελίεφ με τους Έλληνες επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της οποίας ο Βούλγαρος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα επενδύσεων και έργων – παρεμβάσεων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί στη Βουλγαρία μέχρι το 2020 με ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους.

Παράλληλα, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών για μεγαλύτερη εμπλοκή του τραπεζικού κλάδου στην αξιοποίηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε συνέχεια της εμπειρίας που κατέκτησαν οι ελληνικές τράπεζες από αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Πλεβνελίεφ σημείωσε, επίσης, ότι πέρα από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και το χαμηλό εργατικό κόστος, χρειάζονται πολλά ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής οικονομίας και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, παρουσιάζοντας μια σειρά από δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ.

Τέλος, ο κ. Πλεβνελίεφ ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική της Βουλγαρίας μιλώντας θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου και πρότεινε την περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ μεταξύ άλλων, πρότεινε επίσης κοινή δράση με την Ελλάδα και στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση την προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v