Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τις εκλογές

Οι εξοργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος. Ερώτημα παραμένει η πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκλογές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τις εκλογές
Οι εξοργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, σημειώνοντας πως ερώτημα παραμένει η πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ βλέπει εκλογές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Νέες εκλογές σε διάστημα μηνών βλέπουν οι Financial Times, κάνοντας λόγο για πολιτική αναταραχή μετά τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες τα δύο μνημονιακά κόμματα είδαν μια δραματική κατάρρευση στη στήριξή τους, ενώ τα αντιμνημονιακά αύξησαν τα ποσοστά τους. Όπως σημειώνουν, αν και η απειλή για ελληνική χρεοκοπία δεν κρέμεται πλέον πάνω από την Ευρώπη, η αποτυχία των κομμάτων που στηρίζουν το μνημόνιο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με την προθυμία των ψηφοφόρων και σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης να συνεχίσουν να στηρίζουν τα προγράμματα λιτότητας της τρόικας.

Το αδιέξοδο των ελληνικών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο για τη διάσωση και το μέλλον του ευρώ, λέει το Bloomberg. Όπως αναφέρει, οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας αγωνίστηκαν να βρουν την απαιτούμενη στήριξη για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι ψηφοφόροι έτρεξαν στα αντιμνημονιακά κόμματα, θέτοντας εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να επιβάλει τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσει το μέλλον της στο ευρώ.

Οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους θέτουν σε κίνδυνο τη διάσωση, κατά το Reuters, που σημειώνει ότι τα μνημονιακά κόμματα συγκεντρώνουν ισχνή πλειοψηφία, όμως η οργή των Ελλήνων πιθανότατα θα ταράξει την ευρωζώνη.

Οι Έλληνες φλερτάρουν με το χάος, είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν τα δύο κυρίαρχα κόμματα της χώρας -το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία- και το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο στήριζαν, φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας, που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, τονίζει η εφημερίδα. Κάνει λόγο για δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ενώ σημειώνει πως οι προοπτικές για δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης είναι ισχνές, και ως εκ τούτου υπάρχουν πιθανότητες να γίνουν νέες εκλογές σύντομα -πιθανότατα μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Το BBC αναφέρει πως τα κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις εκλογές. Το βρετανικό πρακτορείο σημειώνει πως υπάρχει θυμός σε όλη την Ελλάδα για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τα διεθνή πακέτα διάσωσης. Σημειώνει πως η ικανότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της πρόσβασης της Ελλάδας στα κεφάλαια διάσωσης από την τρόικα. Όποια πολιτική αστάθεια μπορεί να εγείρει νέα ερωτήματα αναφορικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κεντρώα κόμματα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα κυβέρνηση, μεταδίδει το CNN. Οι Έλληνες ψηφοφόροι κατάφεραν τεράστιο πλήγμα στα δύο πιο εδραιωμένα κόμματα της Ελλάδας στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ κανένα κόμμα δεν πλησίασε καν την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αστάθεια. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής φέρνει νέα ερωτήματα ως προς το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί τον επώδυνο δρόμο της λιτότητας. Σημειώνει ότι οι πολιτικοί έχουν περιθώριο μέχρι τις 17 Μαΐου να καταλήξουν σε κάποια συνεργασία, διαφορετικά θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Οι οργισμένοι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι κοιτούν προς τα αριστερά, είναι ο τίτλος του CNBC. Χαρακτηρίζει το Σαββατοκύριακο που πέρασε «μεγάλη πρόκληση για το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό», λόγω των εκλογών στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ιταλία. Για την Ελλάδα, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό χαμηλότερο του 40%, και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού και ότι θα είναι πολύ δύσκολο για όποιο από τα δύο κόμματα να συνεργαστεί με τους μεγάλους νικητές των εκλογών. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό πλειοψηφίας, τότε οι Έλληνες θα πρέπει πιθανότατα να ξαναπάνε στις κάλπες πριν τελειώσει το καλοκαίρι, γεγονός που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη.

«Κακός ελληνικός οιωνός - το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

H Handelsblatt κάνει λόγο για εξτρεμιστές στο κοινοβούλιο της Αθήνας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας (…). Τα κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας ή και προκρίνουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει πως νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, τονίζει, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη», σχολιάζει η Bild, που κάνει λόγο για μοιραίες εκλογές στη χώρα, για ένα δημοψήφισμα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας των κυβερνητικών κομμάτων. «Όμως, το αποτέλεσμα δεν διευκολύνει την κατάσταση, αντιθέτως… Με απλά λόγια: είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. «Δραματικές απώλειες για τα κόμματα που στηρίζουν το δραστικό πρόγραμμα περικοπών (...). Αβέβαιο ποια κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται μελλοντικά με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας». Το Spiegel σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες εκλογές, ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v