Μετωπική σύγκρουση και στο βάθος εκλογές

Να στείλουν επιστολές προς την ΕΕ με τις οποίες θα αναιρούν τις δεσμεύσεις τους ζήτησε ο Τσίπρας από Βενιζέλο - Σαμαρά. Πρόταση 5 σημείων. Σκληρή απάντηση από Ν.Δ. Βολές από ΚΚΕ. Στηρίζει ο Κουβέλης. Διαλλακτικός ο Βενιζέλος.

Μετωπική σύγκρουση και στο βάθος εκλογές
Την αποστολή επιστολών από Ευάγγ. Βενιζέλο και Αν. Σαμαρά προς την Ε.Ε. όπου θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους αναφορικά με το μνημόνιο ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να αποδείξουν ότι πραγματικά δεσμεύονται στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προτίθεται να στείλει επιστολή σε Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία θα αναφέρει πως οι εκλογές έδειξαν πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει το μνημόνιο. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει και πριν από λίγους μήνες.

Αμέσως μόλις έλαβε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πλατφόρμα πέντε σημείων εντός της οποίας θα κινηθεί.

Η πρόταση είχε την αποδοχή του Φ. Κουβέλη, που δήλωσε πως στηρίζει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης Αριστεράς, με δύο προϋποθέσεις. Αντίθετα προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απέρριψε την πρόταση δηλώνοντας ότι οδηγεί τη χώρα στη δραχμή.

"Να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύσεις. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς", ζήτησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος με δήλωσή του. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο λαός στις εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καλύτερη δυνατή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Σημείωσε μάλιστα ότι θα είναι ουσιαστική η συνάντησή του με τον Τσίπρα.

Εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ. Το κόμμα σε γραπτή του ανακοίνωση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους».

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι (που έμειναν εκτός Βουλής) δήλωσαν πως περιμένουν εξειδίκευση των προτάσεων. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

Τσίπρας: Η πρότασή μας έχει πέντε άξονες

Ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωση με την οποία γνωστοποίησε την πρόταση του κόμματος έβαλε κατά του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, που στερεί από την Αριστερά το δικαίωμα της δεδηλωμένης. 

Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν ήταν ψήφος οργής, αλλά ώριμη, συνειδητοποιημένη ψήφος, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
"Να σταματήσουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Αυτό δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά σωτηρίας του μνημονίου".

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα επανακαταθέσει την πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς. Απάντησε δε στις εκκλήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, υπογραμμίζοντας: "Πριν από τη συνάντηση που θα έχω μαζί τους αύριο, θα πρέπει να έχουν στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους ότι δεν ισχύουν οι υπογραφές τους. Εάν δεν το πράξουν, τους καλώ ακόμη και τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον λαό".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι ελάχιστοι άξονες για τον διάλογο στην προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης είναι:

1) Άμεση απόσυρση του μνημονίου και των νόμων για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

2) Ακύρωση νόμων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα (μετενέργεια, κατάργηση συμβάσεων κ.τ.λ.).

3) Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για βαθύτερη δημοκρατία (εκλογικός νόμος και νόμος περί ευθύνης υπουργών).

4) Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα που πήρε 200 δισ. ευρώ. Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.

5) Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και ευρωπαϊκη θα πρέπει να είναι η λύση.





Κουβέλης: Στηρίζω την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης με δύο προϋποθέσεις

Τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.

Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
 

Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας".

Σαμαράς: Ο Τσίπρας ζητά να υπογράψω την καταστροφή της χώρας-Πρέπει να συνέλθει

"Με όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας, όπως αυτά για το χρέος, οδηγεί σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αν αυτό θέλει ας το πει", υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του.

"Δεν μου ζητά να πάρω πίσω την υπογραφή μου, μου ζητά να υπογράψω την καταστροφή της πατρίδας", σημείωσε αναφορικά με το αίτημα να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες με την οποία θα ανακαλεί την επιστολή που έστειλε στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου.

Τόνισε ότι ο Τσίπρας "θέλει απλώς να συγκροτήσει αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο. Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο".

.



ΚΚΕ: Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να υποκλέψει ψήφους

Με τις δηλώσεις του σήμερα ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους, σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

To Κομμουνιστικό Κίνημα τονίζει μεταξύ άλλων ότι με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του.

Οι εξαγγελίες του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων αποτελούν συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, αναφέρει, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τους περικύκλωσης από τα μονοπώλια.

Οικολόγοι: Υπέρ ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας-Περιμένει προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τάχθηκε με δηλώσεις της η επικεφαλής των Οικολόγων Ι. Κοντούλη μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Κοντούλη τόνισε ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς εξειδικεύει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας από την κρίση, τονίζοντας πάντως ότι το κόμμα των Οικολόγων είναι υπέρ των συνεργασιών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v