Βενιζέλος: Δύο προτάσεις για κυβέρνηση

Δύο προτάσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης προτείνει ο Ε. Βενιζέλος. Αιχμές προς Τσίπρα για παραπληροφόρηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. "Φοβάμαι ότι ο λαός δεν θέλει να του λες την αλήθεια", συμπλήρωσε.

Βενιζέλος: Δύο προτάσεις για κυβέρνηση
Θα μιλήσω με όλα τα κόμματα, με προτεραιότητα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και έλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και αύριο στις 10 π.μ. με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ παραμένει η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση όπως είπε "συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων".

Τόνισε ότι η εντολή του λαού, όπως προέκυψε από τις εκλογές, δεν είναι καθαρή, είναι όμως ξεκάθαρη η ανάγκη για σταθερότητα.

Δύο προτάσεις για κυβέρνηση

Ο λαός δεν έδωσε τη σημασία που αποδίδουμε εμείς στο γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ σε μια στιγμή όπου δείχνουν να αλλάζουν πολλά στην Ευρώπη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
 
Ανέφερε μάλιστα πως διαπίστωσε μετά τα αποτελέσματα του εκλογών πως ο λαός μερικές φορές δεν είναι έτοιμος να ακούσει την αλήθεια. "Φοβάμαι ότι ο λαός δεν θέλει να του λες την αλήθεια". Χρειάζονται δύο, ένας για να τη λέει και ένας για να την ακούει.

Δήλωσε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή και θα επιδιώξει να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν έχει δει μέχρι σήμερα (ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες) στο πλαίσιο αυτής. Στόχος του είναι να προετοιμαστεί το έδαφος και για τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρουσίασε δύο προτάσεις:
1) Κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκων δυνάμεων με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
2) Κυβέρνηση αριστεράς, που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, αν εξασφαλίζεται το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Τον κατηγόρησε ότι παραπληροφόρησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις που του έκανε στη συνάντηση των δύο ανδρών.

Επανέλαβε ότι βασική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ και σημείωσε ότι η δανειακή σύμβαση που θέλουν να καταργήσουν εξασφαλίζει τη σωτηρία της πατρίδας, τις τράπεζες και φέρνει επενδύσεις. «Έλεος πια!», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όταν ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι εννοεί με το μορατόριουμ στο χρέος ο τελευταίος του είπε ότι «δεν εννοούμε κάτι μονομερές».

Υποστήριξε ότι τους προηγούμενους μήνες θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί τις πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών να υπογράψουν για τις εκταμιεύσεις των δόσεων όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αλλά και οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων. Αν το είχαμε κάνει τώρα, θα είχαμε λιγότερους «τσάμπα μάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή πορείας

Οι εκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας, αλλά δεν έδωσαν ξεκάθαρο σήμα ως προς το πού πρέπει να οδηγηθούν τα πράγματα.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος, ο λαός απέκλεισε οποιαδήποτε λύση αυτοδυναμίας», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι εκτιμά πως ο λαός θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Θέση μας είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, μνημονιακές και αντιμνημονιακές, όπως λέγονται. Μόνη προϋπόθεση να μείνουμε στο ευρώ.

Δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση η παραμονή μας στο ευρώ, επανέλαβε.

Για το ΠΑΣΟΚ

«Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι πρέπει για να επαναγεννηθεί η παράταξη. Χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια, χωρίς συμβιβασμούς. Αποτελεί για μένα μεγάλη πρόκληση το γεγονός ότι ξεκινώ από το ίδιο ποσοστό που ξεκίνησε ο Αν. Παπανδρέου το 1974».

Στόχος να κάνει πιο πυκνά και πιο γρήγορα η παράταξη ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 1974 ως το 1981.

Η διαδικασία ξεκινάει τώρα και θα κορυφωθεί με το Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v