Οι ξένες τράπεζες προετοιμάζονται για τη δραχμή

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από τότε που ξέσπασε η κρίση, το 2009. Η πολιτική κρίση, όμως, ήταν σημείο καμπής, αποκαλύπτει το Reuters. Ορισμένες τράπεζες μάλιστα δεν είχαν βγάλει ποτέ τη δραχμή από το σύστημά τους!

Οι ξένες τράπεζες προετοιμάζονται για τη δραχμή
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο τραπεζικός κόσμος προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, «ποτέ δεν έσβησαν τη δραχμή από τα συστήματά τους, ακόμη και όταν μπήκε η χώρα στην ευρωζώνη, πριν από μία δεκαετία». Το Reuters επικαλείται δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, που αποκαλύπτουν ότι πολλοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, το 2009.

«Πολλές από αυτές, ειδικότερα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, εξετάζουν αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Hartmut Grossman της ICS Risk Advisors, που συνεργάζεται με τράπεζες της Wall Street, συμπληρώνοντας πως «η πολιτική κρίση στην Ελλάδα ήταν σημείο καμπής». «Υπήρχε, όμως, πραγματικά σχεδιασμός γι' αυτόν τον κίνδυνο σε όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία νέα ιδέα» συμπλήρωσε.

«Τα τμήματα συναλλάγματος μπορούν να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα γίνει η έξοδος από το ευρώ», δηλώνει και ο Lewis Ο'Donald, Chief Risk Officer της Nomura.

Το πρόβλημα θα είναι σοβαρότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης που χρειάζονται ρευστότητα για άτομα ή επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Ελλάδα. Εκείνες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ποια συναλλαγματική ισοτιμία θα χρησιμοποιήσουν, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία που θα υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συναλλαγή του νέου της νομίσματος.

Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει ισοτιμία -επί παραδείγματι- ένα προς ένα έναντι του ευρώ, τότε θα υπάρξουν σημαντικές ζημίες για τις ξένες τράπεζες, απλούστατα γιατί η ισοτιμία αυτή δεν θα αντέξει στις αγορές. Οι έλεγχοι επί των κεφαλαιουχικών ροών, που αναπόφευκτα θα επιβάλει η Ελλάδα, ενδέχεται να αποδειχθούν εφιάλτης για τις τράπεζες που έχουν χαρτοφυλάκιο δανείων στη χώρα, καθώς μάλιστα θα πρέπει να μετατραπεί σε δραχμές κυριολεκτικά εν μια νυκτί.

«Συμπέρασμά μας είναι ότι ο δρόμος της εξόδου περιλαμβάνει και ελέγχους στις κεφαλαιουχικές ροές ή ανικανότητα των πιστωτών να επιβάλλουν την αγγλική νομοθεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο O'Donald.

Οι τράπεζες έχουν εξετάσει πληθώρα μέτρων για το πώς θα μπορέσουν να προστατευθούν από αυτήν την κατάσταση, όπως το να συνάπτουν δάνεια ή συναλλαγές χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δίκαιο. Μία τέτοια απόφαση, όμως, θα σήμαινε «ότι ανοίγουν πρώτες εκείνες πυρ και οι τράπεζες διστάζουν πολύ να το κάνουν αυτό», δήλωσε δικηγόρος με έδρα στο Λονδίνο, που συμβουλεύει νομικά μεγάλες τράπεζες.

Αντιθέτως, οι περισσότερες εξ αυτών επιλέγουν να ελέγχουν τον νόμο που υπάρχει σε ισχύ για τα συμβόλαιά τους, να προετοιμάζονται για κάθε πιθανή κίνηση της Ελλάδας και να hedgάρουν έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v