Ο ξένος τύπος για την Ελλάδα

Για τα ξένα ΜΜΕ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο από πιθανή. "Αντίο Ακρόπολη" από το Spiegel και σενάρια Αρμαγεδδώνα από τη Repubblica. Αποκαλυπτικός ο Economist.

Ο ξένος τύπος για την Ελλάδα
Για τον ξένο τύπο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο από πιθανή. Οι Financial Times παρουσιάζουν δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης που τονίζουν ότι η ελληνική έξοδος είναι διαχειρίσιμη. Το γερμανικό Der Spiegel δημοσιεύει φωτογραφία με την Ακρόπολη κατακερματισμένη, ενώ η ιταλική Repubblica περιγράφει μία εικόνα Αποκάλυψης, «έναν Αρμαγεδδώνα που θα κάνει το μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο».
 
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η ελληνική έξοδος από το κοινό νόμισμα θα στοιχίσει 11.000 ευρώ στους πολίτες των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης. Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 20%, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα φτάσει το 70%, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25%.

Οι βρετανικοί Times υπενθυμίζουν ότι δύο γραφεία στοιχημάτων έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να δέχονται τα στοιχήματα όσων ποντάρουν στην «grexit».

Δεκασέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη!» και θέμα τη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται διαλυμένη σε ερείπια η Ακρόπολη και δύο κίονες πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και έχει κομματιαστεί το ευρώ.

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο προβλέπει ότι το EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα που πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τα χρήματα που πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους των κρατικών ομολόγων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσουν να χορηγούνται στη χώρα μας για να μην υπάρξουν απώλειες στην ΕΚΤ, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Εντεινόμενη δυσφορία καταγράφεται και ανάμεσα στους Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild am Sonntag, το 78% των Γερμανών θέλει να σταματήσει η καταβολή των δανειακών δόσεων στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει αξιόπιστη κυβέρνηση στην Αθήνα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι Financial Times επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στελέχη της ΕΚΤ αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, που σηματοδοτούν την πλήρη ανατροπή στις θέσεις της ΕΚΤ.

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη

Η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά ο Economist, υποστηρίζοντας ότι η σκέψη και μόνο μιας χαοτικής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα πρέπει να τρομοκρατεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο αρθρογράφος του βρετανικού περιοδικού επισημαίνει το πολιτικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικοί αρκούνται σε αυταπάτες, βομβαρδίζοντας τους πολίτες με μισές αλήθειες για εύκολη έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

«Η μισή αλήθεια για την Αθήνα είναι ότι οι προκατειλημμένοι Βορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν πράγματι υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη συρρίκνωση της οικονομίας τους». «Οποιαδήποτε και αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η ιδέα ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της είναι η μεγαλύτερη φαντασίωση όλων», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Economist, τα οφέλη της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν πολλά για την ίδια, καθώς το χρέος θα απομειωνόταν, η ανταγωνιστικότητα θα αποκαθίστατο και οι πολιτικοί θα αναγκάζονταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Βέβαια, παραμονεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει χάρος και οι καταθέτες να χάσουν τα χρήματά τους. Όσον αφορά τους εταίρους, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κρίνεται προτιμότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεπάγεται κάποιο κόστος.

Εάν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο μνημόνιο ή αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος, η έξοδός της από το ευρώ είναι αναπόφευκτη. «Αυτό σημαίνει ότι η Merkel και ο Hollande δεν έχουν παραπάνω από έναν μήνα για να προετοιμαστούν. Έχουν πολλά να κάνουν», καταλήγει ο Economist.

Το BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της ακροαριστερής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις νέες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τη Δευτέρα, βυθίζοντας την Ελλάδα σε μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή. Η κίνηση του Αλ.Τσίπρα φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε νέες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη νίκη στο αντιμνημονιακό κόμμα.

Οι κρίσιμες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη -χτυπημένη από την κρίση- Ελλάδα απέτυχαν για μία ακόμη φορά, φέρνοντάς την πιο κοντά σε νέες εκλογές, έγραψε ο Independent. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει θέσει σε συναγερμό τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας και υπό σοβαρή αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, προσθέτει.

Οι ευκαιρίες που είχαν οι Έλληνες πολιτικοί για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας εξανεμίστηκαν την Κυριακή, κι η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέες εκλογές και με πολλές αμφιβολίες για το αν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, επισημαίνουν οι New York Times.

«Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, οι αρχηγοί των κύριων πολιτικών κομμάτων παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, κάνοντας την κυβέρνηση ενότητας να μοιάζει απίθανη και τις νέες εκλογές αναπόφευκτες», προσθέτει η εφημερίδα.

Τη Δευτέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκογές και έπειτα από τρεις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε τους αρχηγούς, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v