Μαστίγιο και καρότο για Ελλάδα στο Eurogroup

Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, διαμηνύουν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στο Eurοgroup. Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη αλλά αν γίνει ανάκληση της συμφωνίας η αλληλεγγύη θα εκλείψει, λέει η Μέρκελ.

Μαστίγιο και καρότο για Ελλάδα στο Eurogroup
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ κατά την προσέλευση τους στο Eurogroup είναι ότι προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά θα πρέπει και η χώρα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Στο θέμα παρενέβει και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

Ωστόσο, η κ. Mέρκελ προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα εκλείψει, αν η χώρα ανακαλέσει τους όρους της συμφωνίας, προσθέτοντας σύμφωνα με το Reuters ότι "δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί". 

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τονίζοντας ότι το τίμημα από μια ελληνική έξοδο θα είναι πολύ υψηλό για όλους.

"Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα υποφέρει από τις συνέπειες δεκαετιών ολιγωρίας. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα" ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

"Το τίμημα αν αποφασίσουν να φύγουν από το ευρώ είναι πολύ υψηλό" σημείωσε σύμφωνα με το Reuters o κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι "θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή για όλους μας".

ΕΕ: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Χάνσεν, "ευχόμαστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ... όμως πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της".

Η ίδια σημείωσε πώς η Κομισιόν θεωρεί πως η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη στο σύνολό της. 

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Θα στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η  Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

"Δεν σχεδιάζουμε μια ελληνική έξοδο, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Η άποψη μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και θα στηρίξω αυτή τη θέση στις συναντήσεις των επόμενων δύο ημερών με όσες δυνάμεις μπορώ", ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o κ. Νούναν.

Φρίντεν: Αισιόδοξος για τήρηση της συμφωνίας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Αισιόδοξος ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

"Aν η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από το εξωτερικό, θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις' ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o κ. Φρίντεν.

"Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα το γνωρίζουν αυτό" πρόσθεσε.

"Έχουμε μια συμφωνία με την ελληνική δημοκρατία και όχι με ένα πολιτικό κόμμα. Και για αυτό το λόγο είμαι αισιόδοξος ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως αυτή τη συμφωνία" υπογράμμισε ο κ. Φρίντεν.

Ντε Γκουίντος: Αποτυχία για όλους μια ελληνική έξοδος - Πρέπει να βρούμε λύσεις

Δεν θέλω να μιλήσω για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, ανέφερε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκουίντος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αποτυχία για όλη την ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντε Γκουίντος δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που έχει συμφωνήσει και τόνισε ότι "πρέπει να βρούμε λύσεις και να προσφέρουμε στήριξη".

"Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια σειρά από μέτρα και η πολιτική αβεβαιότητα την εμποδίζει" πρόσθεσε ο κ. Ντε Γκουίντος 

Ρέιντερς: Κανένα κέρδος από έξοδο της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος αν εγκαταλείψει η ΕΡλλάδα το ευρώ».

«Οσοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα προσφέρει τίποτα στην επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων,» δήλωσε ο κ. Ντιντιέ Ρέιντερς προσερχόμενος στις συνομιλίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v