Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυάγιο διαπραγματεύσεων οδηγεί σε εκλογές!

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στο Προεδρικό. Αύριο στις 13.00 η σύσκεψη αρχηγών για καθορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης εν όψει νέων εκλογών. Τι λένε οι επικεφαλής των κομμάτων. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. 

Ναυάγιο διαπραγματεύσεων οδηγεί σε εκλογές!
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δεν τελεσφόρησε η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια και η χώρα πηγαίνει σε νέα εκλογική αναμέτρηση. 

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση από την Προεδρία: "Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αύριο στις 13.00 σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης".

Η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε περί τις 2 ώρες, ενώ εξερχόμενος ο Φ. Κουβέλης ερωτηθείς σχετικά απάντησε σε δημοσιογράφους ότι τελείωσε η διαπραγμάτευση.

Ο Π. Καμμένος εξερχόμενος δήλωσε: "Επιμένουν να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό. Προτείναμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την οποία αρνήθηκαν. Προτιμούν να εξυπηρετούν τους δανειστές".

Υπήρξαν έντονες στιγμές, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες. Ειδικά μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα η αντιπαράθεση κάποια στιγμή υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρή.

Βενιζέλος: Κάποιοι έθεσαν το κομματικό συμφέρον πάνω από τη χώρα

"Η χώρα οδεύει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες γιατί κάποιοι έθεσαν πάνω από τη χώρα το κομματικό συμφέρον", σημείωσε σχετικά ο Ευ. Βενιζέλος. 

"Οσοι το έπραξαν υπαγορεύουν λάθος το εθνικό συμφέρον. Ο λαός με την ψήφο του ζήτησε συνεργασία των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε δυνάμεις και δεν μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα", τόνισε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν γιατί η ΔΗΜΑΡ επέμεινε σε συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και ο τελευταίος αρνήθηκε μέχρι τέλους. "Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που εξαρτούσε τη στάση της από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτύχαμε", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

"Πρέπει όλοι οι Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι "θα αγωνιστούμε για να βρει η πατρίδα τον δρόμο της. Η πατρίδα μπορεί να σωθεί αν οι πολίτες σταθμίσουν σωστά τα δεδομένα και κάνουν μια πιο ώριμη επιλογή στις επόμενες εκλογές".

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο Π. Καμμένος κατέθεσε πρόταση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης που θα τηρούσε το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι που αρνήθηκαν οι υπόλοιποι αρχηγοί.


Κουβέλης: Κατέθεσα πρόταση άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων για αλλαγές στο μνημόνιο

"Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία για να υπάρξει μια λύση που θα απέτρεπε τις κάλπες. Κατέθεσα την πρότασή μου, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν. Επέμενα ότι μια τέτοια κυβέρνηση απαιτεί φερέγγυα πρόσωπα και θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα και στην κοινωνία", δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι πρότεινε ρητή δέσμευση των κομμάτων για την άμεση έναρξη επίμονης διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από το μνημόνιο.

"Οι ενέργειες αυτές αφορούν την άρση του νομοθετικού πλαισίου που οδήγησε σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και παράταση στην επίτευξη των στόχων του ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα συγκεκριμένη δέσμευση για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι θέσεις μου", υπογράμμισε.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι σε μια οικουμενική κυβέρνηση θα έπρεπε να μετέχουν οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένη γραπτή προγραμματική συμφωνία που θα δέσμευε τους πάντες.

Δεν έπεσε καν στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, τόνισε ο κ. Κουβέλης.


Π. Καμμένος: Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. επιμένουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου

Με αίσθηση ευθύνης κάναμε μια ύστατη προσπάθεια και καταθέσαμε τις επτά πολιτικές μας θέσεις, είπε ο Π. Καμμένος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε στην πρώτη σύσκεψη. "Δυστυχώς, δεν είχαμε ανταπόκριση", σημείωσε.

Ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα σημεία, εκτός από τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διαγραφή του χρέους. "Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε γιατί θέλει να πάμε σε νέες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά τη διαγραφή του χρέους, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να προχωρήσουμε", τόνισε. 

"Εμείς καταθέσαμε οδικό χάρτη για το πώς θα γίνει εφικτό το σχέδιό μας. Ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης. Όλες οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και τη διάθεσή τους να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει τώρα αν θέλει να ζει με τις απειλές των τραπεζιτών και της Μέρκελ. Θέλουμε μια Ελλάδα ελεύθερη, κατέληξε.

ΚΚΕ: Αναμενόμενη η εξέλιξη

Αναμενόμενη η εξέλιξη, υποστηρίζουν πηγές του Περισσού και σημειώνουν ότι για τον λόγο αυτόν το κόμμα δεν μετείχε στις διαβουλεύσεις.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v