Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: "Ανοησίες τα περί εξόδου από ευρώ"

Προπαγάνδα τα περί επιστροφής στη δραχμή. Θα δώσουμε χρόνο για εκλογές. Αμφίδρομη σχέση η αλληλεγγύη το "σήμα" του eurogroup. Τι ειπώθηκε για παράταση του χρόνου προσαρμογής. Τα περιθώρια ελληνικών ελιγμών.

Γιούνκερ: Ανοησίες τα περί εξόδου από ευρώ
Οι αιχμές του προέδρου του eurogroup περί προπαγάνδας όσων συζητούν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν αφορούσαν μόνο τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς. Αφορούσαν και Έλληνες πολιτικούς, που για λόγους πόλωσης τις τελευταίες ημέρες ανέσυραν την απειλή εξόδου και προσπαθούν να επωφεληθούν από τον φόβο και την ανασφάλεια που δημιουργεί ένα τέτοιο σενάριο.

Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί περίμεναν αυστηρή δήλωση και προτροπές από το eurogroup. Όμως, η απειλή δεν ήρθε. Αντιθέτως, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της χώρας στη συνεδρίαση αλλά και πως η Ε.Ε. θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μείνει η χώρα μας στο ευρώ.

«Είμαστε 17 μέλη, συνιδιοκτήτες ενός κοινού νομίσματος. Δεν βλέπω ούτε για ένα δευτερόλεπτο να βγαίνει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτά είναι ανοησίες. Είναι προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική δημοκρατία. Είμαι εναντίον των χειρισμών προς την Ελλάδα, της συνεχούς πρόκλησης της ελληνικής κοινής γνώμης, των συμβουλών και των προτροπών. Η Ελλάδα ψήφισε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να κάνουμε διάλεξη στην Ελλάδα». Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Γιούνκερ.

Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του eurogroup άφησε ανοιχτό παράθυρο για παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, λέγοντας όμως ότι για να συζητηθεί κάτι τέτοιο πρέπει πρώτον να υπάρχει κυβέρνηση και δεύτερον εξαιρετικές συνθήκες (exceptional circumstance). «Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα από τα δύο, συνεπώς σήμερα δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο». Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί.

Όσο για το ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ κατόχων που δεν συμμετείχαν στον PSI και λήγει σήμερα, το θέμα συζητήθηκε στο συμβούλιο, αλλά ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση. Παρέπεμψε σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙK που θα εκδοθεί από την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν μίλησε για την αλληλεγγύη που έδειξε η Ε.Ε. προς την Ελλάδα με τα πακέτα στήριξης και τη χαρακτήρισε «διπλή υπόθεση». Τόνισε ότι η αλληλεγγύη υπάρχει, αλλά προϋποθέτει τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και απέδωσε την καθυστέρηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην υψηλότερη ύφεση, στην περιορισμένη πολιτική βούληση και στην αδύναμη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Απέφυγε να απαντήσει εάν η Κομισιόν εξετάζει την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από εισήγηση του ΔΝΤ.

«Το μέλλον είναι στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών», δήλωσε ο Ο. Ρεν, λέγοντας ότι αυτοί είναι που πρέπει να διασφαλίσουν τις ελληνικές δεσμεύσεις.

Οι ήπιες δηλώσεις για τη χώρα μας έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Γιούνκερ που ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο euro2day ότι εάν η Ελλάδα ξαναπάει σε εκλογές θα διατηρηθεί η στάση αναμονής μέχρι τότε. Όπως είπαν, «δεν θα σας βγάλουμε από το ευρώ επειδή πάτε σε εκλογές, αυτά είναι ανήκουστα».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v