Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Θα πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που λήγει σήμερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.

Θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ
Θα πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που λήγει σήμερα. Η κίνηση συνιστά μια σημαντική μεταστροφή στην αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών. «Θεωρήθηκε ότι δεν θα ήταν σοφό να γίνει στάση πληρωμής ομολόγου σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, κατά την οποία αμφισβητείται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ,» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στην διαδικασία στους Financial Times.

Κορυφαίος τραπεζίτης σημείωσε ότι η Αθήνα διαθέτει επαρκή κεφάλαια ώστε να καλύψει την πληρωμή, αφότου έλαβε την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα από το 2ο πακέτο διάσωσης.

«Ηταν ορθολογική απόφαση να πληρωθεί το ομόλογο… Σε αυτό το περιβάλλον που είμαστε, δεν θέλουμε κι άλλο αρνητικό σοκ,» είπε. Ο ίδιος τόνισε ότι η πληρωμή του ομολόγου στο ακέραιο «δεν προκαταβάλλει για μελλοντικές αποφάσεις όσον αφορά άλλες τέτοιες εκδόσεις».

Η πληρωμή θα γίνει από κεφάλαια που έχουν δοθεί υπό το 2ο πρόγραμμα διάσωσης για να πληρωθούν υποχρεώσεις προς επενδυτές σε έκτακτες περιπτώσεις. Όμως τα διαθέσιμα κεφάλαια στον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό μόνο ποσοστό από τα εναπομένοντα 6 δισ. ευρώ σε ομόλογα διεθνούς δικαίου που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές τα οποία δεν μετείχαν στο PSI.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε προ διλήμματος αναφορικά με το συγκεκριμένο ομόλογο. Θα έπρεπε να αποφασίσει είτε να το πληρώσει για να μη βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας για τον συγκεκριμένο τίτλο και ανοίξει ταυτόχρονα ένα μέτωπο δικαστικού αγώνα με τους πιστωτές, είτε να το πληρώσει στο ακέραιο. Σε αυτή τη δεύτερη επιλογή, βέβαια, γεννάται θέμα για τους κατόχους ομολόγων (μεταξύ των οποίων μικροεπενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία) που μετείχαν στο PSI και δέχθηκαν να «κουρευτούν» οι επενδύσεις τους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατομμυρίων ευρώ ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012.

Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.

Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v