Λιανεμπόριο Τροφίμων: Αύξηση της απασχόλησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το λιανεμπόριο τροφίμων εν μέσω της έντονης ύφεσης αποτελεί τον μόνο μεγάλο κλάδο της οικονομίας που διατηρεί και οριακά αυξάνει την απασχόληση στην Ελλάδα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Λιανεμπόριο Τροφίμων: Αύξηση της απασχόλησης
Οριακή μεν, θετική δε παραμένει η συνεισφορά του λιανεμπορίου τροφίμων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το λιανεμπόριο τροφίμων εν μέσω της έντονης ύφεσης αποτελεί τον μόνο μεγάλο κλάδο της οικονομίας που διατηρεί και οριακά αυξάνει την απασχόληση στην Ελλάδα.

Παρά λοιπόν τη μείωση της απασχόλησης στο χώρο του εμπορίου συνολικά, το Λιανεμπόριο Τροφίμων άντεξε τις πιέσεις και όχι μόνο συγκράτησε τις θέσεις εργασίας του κλάδου, αλλά παρουσίασε και αύξηση.

Συγκεκριμένα ο κλάδος κατέγραψε το 2011 σε σχέση με το 2008 αύξηση κατά 0,83%, ποσοστό που αναλογεί σε 1.600 νέες θέσεις εργασίας.

Η αύξηση αυτή της απασχόλησης, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των μεγάλων αλυσίδων σουπερ μάρκετ οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% της απασχόλησης του κλάδου. Τα στοιχεία απασχόλησης δείχνουν αύξηση της τάξης του 8-10% από 2008 έως το 2011 για τις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει συνεχώς άνοδο την τελευταία δεκαετία η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 31% και πάνω από 46 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Εν αντιθέσει με το λιανεμπόριο τροφίμων, από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι από το 2008, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η διεθνής και ελληνική κρίση, έως το 2011 η απασχόληση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 10,28%.

Σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της απασχόλησης είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης.

Στις κατασκευές, η μείωση είναι η μεγαλύτερη με 145 χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται (μείωση 36%) και ακολούθησε η μεταποίηση με πάνω από 122 χιλιάδες θέσεις χαμένες.

Στο εμπόριο συνολικά η εξέλιξη ήταν επίσης αρνητική, αν και σε μικρότερο βαθμό από το σύνολο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η πτώση συνολικά στο εμπόριο (λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο) πλησίασε το 9% με απώλεια περίπου 72 χιλιάδων θέσεων εργασία.

Πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων, έχουν ιδιαίτερη σημασία και τα ποιοτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ προσφέρουν εργασία σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, με μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας όπως είναι οι νέοι, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι γυναίκες, αλλά και η επαρχία. Βέβαια και οι αμοιβές είναι μικρές.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι στις αλυσίδες σουπερμάρκετ εκτιμάται ότι το ποσοστό των γυναικών αποτελεί πλειοψηφία της τάξης του 60-65%, με το 60% των καταστημάτων να βρίσκεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v