Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Αναβολή της απόφασης για το VDSL του ΟΤΕ

Την βιασύνη του ΟΤΕ για το λανσάρισμα των υπηρεσιών VDSL δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΕΕΤΤ, καθώς ανέβαλλε τις αποφάσεις της για τα τιμολόγια λιανικής για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

ΕΕΤΤ: Αναβολή της απόφασης για το VDSL του ΟΤΕ
Την βιασύνη του ΟΤΕ για το λανσάρισμα των υπηρεσιών VDSL δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς ανέβαλλε τις αποφάσεις της για τα τιμολόγια λιανικής για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας, σε κάθε περίπτωση πριν την 6η Ιουνίου.

Το ζήτημα των τιμολογίων έχει «δυσκολέψει» την ΕΕΤΤ, τα μέλη της οποίας έκριναν ότι τα στοιχεία που έχει καταθέσει προ τριμήνου ο ΟΤΕ είναι «αντιφατικά» και αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις από τον Οργανισμό.

Ο εξάμηνος περιορισμός που ισχύει για τον ΟΤΕ προκειμένου να προχωρήσει στην διάθεση του VDSL (υπερταχύτατο internet μέχρι και 50 Mbps), λήγει στις 6 Ιουνίου και, όπως διαβεβαίωναν στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής, υπάρχει χρόνος για να σταλούν τα νέα στοιχεία και να ληφθεί απόφαση. Η άποψη αυτή ενισχύει το ενδεχόμενο η έγκριση των πακέτων να μην γίνει στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος γενικότερα στη διαδικασία έγκρισης των τιμολογίων λιανικής του ΟΤΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λ. Κανέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Infocom Green, τόνισε ότι «ο ρυθμιζόμενος πάροχος είναι ελεύθερος να ανακοινώνει τις τιμές που θα ήθελε να παρέχει τις υπηρεσίες του. Όμως η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να εξετάζει αν οι τιμές αυτές συμφωνούν με το κοστολογικό μοντέλο».

Αναβρασμός επικρατεί και στους κόλπους των εναλλακτικών παρόχων και ενδεχομένως η αναβολή στην λήψη απόφασης να αποτελέσει πεδίο άσκησης πιέσεων.

Βασικό επιχείρημα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί είναι ότι δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί από την πλευρά της Επιτροπής τα υποδείγματα για το 2012 των συμβάσεων χονδρικής μεταξύ ΟΤΕ και εναλλακτικών παρόχων για τη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών (RBO) και της αδεσμoποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (RUO).

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύμβαση με τον ΟΤΕ και την διάθεση υπηρεσιών VDSL χωρίς τα νέα υποδείγματα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και αν μέχρι τις 6 Ιουνίου δεν υπάρξει εναλλακτικός πάροχος που να προσφέρει υπηρεσίες VDSL μέσω ΟΤΕ, ο τελευταίος θα ξεκινήσει τη λιανική διάθεση. Αυτό όριζε η προ 6μηνου απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία είχαν εγκριθεί οι σχετικές τιμές χονδρικής του ΟΤΕ.

Απ' την άλλη πλευρά η θέση του ΟΤΕ έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Μ. Τσαμαζ, οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπήρχε έγκριση στα μέσα Μαΐου προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει την εμπορική και τιμολογιακή του πολιτική.

Την ώρα πάντως που η εγχώρια αγορά «ταλανίζεται» και αναμένει αποφάσεις, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής εστιάζει στη σημασία της ευρυζωνικής διείσδυσης και τη σχέση της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη συνολική βελτίωση της παραγωγικότητας.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Infocom Green «πρόσφατη έρευνα σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ (Arthur Little, 2012) καταλήγει ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξάνει κατά 0,3% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Άλλες μελέτες (McKinsey & Co - 2011) εκτιμούν ότι αύξηση της τάξης του 10% στην ευρυζωνική διείσδυση οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας κατά 0,9% έως 1,5%».

Επιπλέον, ο κ. Κανέλλος επισήμανε ότι «εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι επενδύσεις σε υποδομές υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα τονώσουν σημαντικά την απασχόληση».

Σημαντική ήταν και η επισήμανση του κ. Κανέλλου σχετικά με τα σημερινά δεδομένα όπου «η ευρυζωνική διείσδυση, υπολογιζόμενη σε γραμμές ανά κάτοικο, ανερχόταν στην Ελλάδα, βάσει επίσημων στοιχείων, σε ποσοστό 21,8% στα τέλη του 2011.

Ποσοστό 63% των Ελλήνων έχουν κινητή πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ 45% των νοικοκυριών και 80% των επιχειρήσεων διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση. Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο ιντερνετ ανέρχεται σε 3.8 Mbps, παραμένει όμως σημαντικά κατώτερη από χώρες όπως η Ρουμανία, με μέση ταχύτητα πρόσβασης 6.8 Mbps (Μελέτη Akamai - 2012) και κατώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v