Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύδει η Κομισιόν τα σχέδια εξόδου από το ευρώ

Ευρ. Επιτροπή και ΕΚΤ εξετάζουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για Grexit λέει ο επίτροπος εμπορίου κ. De Gucht. Διαψεύδουν ο Ρεν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής η ΕΚΤ: "Δουλεύουμε σε αυτό το σενάριο".

Διαψεύδει η Κομισιόν τα σχέδια εξόδου από το ευρώ
Σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο εμπορίου Karel De Gucht.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. De Gucht, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard, αναφέρει: "Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος του ντόμινο. Σήμερα, όμως, υπάρχουν -τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- υπηρεσίες που εξετάζουν έκτακτα σενάρια για την περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν τα καταφέρει". "Μια έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι", συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω έσπευσε να διαψεύσει, όμως, η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος Olivier Bailly είπε πως η Επιτροπή διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει υπό εξέταση οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. "Δεν υπάρχει μυστικό σχέδιο Grexit", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν τόσο από τον Ολι Ρεν, όσο και από εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης, ο οποίος σε παρέμβασή του στο δελτίο του Mega δήλωσε πως "η Ε.Ε. δεν εργάζεται πάνω σε κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη". Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Βέλγος επίτροπος έχει εκφράσει ανάλογες θέσεις σε συνεντεύξεις του και στο παρελθόν.

Πηγή κοντά στον De Gucht, πάντως, δήλωσε πως ο επίτροπος εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν παρέμεναν άπρακτοι τα τελευταία δύο χρόνια και πως πλέον είναι καλύτερα προετοιμασμένοι απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Ο κ. De Gucht είπε στη βελγική εφημερίδα ότι θεωρεί πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως το κρίσιμο ερώτημα μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι τι όρους θα θέσει η ΕΚΤ για την εγγύηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

"Το τέλος του παιχνιδιού έχει αρχίσει και το πώς θα τελειώσει δεν το γνωρίζω", σημείωσε. "Το ερώτημα είναι αν μπορούν όλοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο De Gucht.

Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

Η Γερμανία με αίσθημα ευθύνης εξετάζει και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών σήμερα το πρωί στο Βερολίνο. Η απάντηση δόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του επιτρόπου εμπορίου.

ΕΚΤ: Ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα λάβει μέρος σε υποθετικές συζητήσεις για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προσθέτοντας ότι τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

"Δεν συμμετέχουμε σε καμία υποθετική συζήτηση για έκτακτα σχέδια ή πιθανά σενάρια και ως εκ τούτου δεν σχολιάζουμε τη δήλωση του επιτρόπου De Gucht", ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

"Όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Draghi, είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον μας και αποτελεί σταθερή μας προτίμηση να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δουλεύουμε πάνω σε αυτό το σενάριο", πρόσθεσε.

Ρεν: Δεν δουλεύουμε με βάση κάποιο σενάριο εξόδου της Ελλάδας

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν εργάζεται με βάση κάποιο σενάριο ελληνικής εξόδου, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη του στο Channel 4 o Eυρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn. "Δεν δουλεύουμε με βάση κάποιο σενάριο εξόδου της Ελλάδας", ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Rehn πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας για τους Έλληνες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v