Τι λέει ο Γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα

Η Μέρκελ δεν πίεσε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υποστηρίζουν οι γερμανικές εφημερίδες. Αποκαλύπτουν επίσης πως το θέμα του δημοψηφίσματος προέκυψε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Τι λέει ο Γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα
Η Μέρκελ απλώς ανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος στον Κάρολο Παπούλια και δεν υπήρξε καμία πίεση για την διεξαγωγή του, υποστηρίζουν οι γερμανικές εφημερίδες. Αποκαλύπτουν επίσης πως το θέμα του δημοψηφίσματος προέκυψε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Suddeutsche του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας». Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ξαφνικά τέθηκε το ερώτημα περί δημοψηφίσματος κυρίως από εκείνους που θέλουν επιτέλους να μάθουν πώς φαντάζονται οι Έλληνες το μέλλον τους, φοβούμενοι το δικό τους. «Η κρίση έχει οδηγήσει στη διατύπωση βασικών ερωτημάτων, μέσα ή έξω από το ευρώ» σημειώνει η αρθρογράφος. "Αλλά επειδή ένα δημοψήφισμα είναι ευαίσθητη υπόθεση, η συζήτηση και ο προβληματισμός γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν του αρέσει να μιλάει ανοιχτά. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Η αρθρογράφος δίνει την πληροφορία ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έδωσαν εντολή στον κύριο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Στην ίδια εφημερίδα η Κριστιάνε Σλέτσερ, ανταποκρίτριά της στην Αθήνα εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες φαίνεται να επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα και ότι κάθε παρέμβαση από έξω τους σπρώχνει πρακτικά προ τα ριζοσπαστικά. «Όπως και πριν λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 6 Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά το Σύριζα, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ» υποστηρίζει.

Spiegel: Το δημοψήφισμα το είχει ήδη προτείνει ο Schaeuble

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel από την πλευρά, του επιμένει ότι η γερμανίδα καγκελάριος πράγματι πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το ευρώ την ίδια ημέρα με τις νέες βουλευτικές εκλογές, παρά την επίσημη διάψευση που εξέδωσε το Βερολίνο την Παρασκευή.

Σε άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Η Ευρωζώνη απειλεί να πετάξει έξω την Ελλάδα», αναφέρει ότι το ζήτημα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε εκείνη την συνεδρίαση φέρεται πως ο Γιούνκερ είπε ότι «αν κάναμε τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν εναντίον της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία», και υπογράμμισε ότι εάν και τότε δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τους όρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, «τότε, τέλος!».

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πίεση στον κ. Σαχινίδη άσκησαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι τόνισαν ότι οι ίδιοι κάνουν το παν για να υλοποιήσουν τους όρους της ΕΕ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, ενώ η Ελλάδα συνεχώς αθετεί τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις

Bild: Η Μέρκελ δεν πίεσε για δημοψήφισμα

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, δημοσιογράφος της Bild, δήλωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος απλώς ρώτησε τον έλληνα Πρόεδρο πως θα του φαινόταν η ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δεν πίεσε όμως προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο δημοσιογράφος Πολ Ρόνζχαϊμερ είχε γράψει ότι η Μέρκελ ρώτησε τον Παπούλια αναφορικά με την ιδέα ενός πιθανού δημοψηφίσματος για το ευρώ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Το άρθρο, που τιτλοφορούνταν "Η Bild στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα", άφηνε να εννοηθεί ότι ο δημοσιογράφος ήταν παρόν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όμως, ο δημοσιογράφος δήλωσε αργότερα στο Reuters ότι δεν βρίσκονταν στο δωμάτιο όταν ο Παπούλιας μιλούσε με την Μέρκελ, αλλά έμαθε για τον διάλογο από άλλες πηγές.

«(η Μέρκελ) ήθελε να του μιλήσει αναφορικά με ένα πιθανό δημοψήφισμα για το ευρώ – η ιδέα προέκυψε πριν από μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει ο Ρόνζχαϊμερ, ο οποίος συνόδευε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια.

«Η Μέρκελ ήθελε να ξέρει τη γνώμη του Παπούλια για την ιδέα –αυτός την απέρριψε», γράφει στην εφημερίδα Bild ο δημοσιογράφος.

«Η αξία της αλήθειας» επιγράφει το σχόλιό του ο Τίμοθι Γκάρτον, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Όξφορντ, στο ολοσέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα στη Suddeutsche. Υποστηρίζει ότι η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κακό, το χειρότερο και το χείριστο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να το πουν καθαρά στην Ελλάδα» υποστηρίζει. «Για να αποφασίσουν τι είναι προτιμότερο. Έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να σκεφτούν τι είναι κακό, τι χειρότερο και τι χείριστο: η ανεξέλεγκτη έξοδός τους από το ευρώ ή η παραμονή τους μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όπως τις διαπραγματεύεται ο Ολάντ εναντίον των γερμανικών εκβιασμών» σημειώνει.

Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ έκανε από την εφημερίδα Rheinische Post ο Βόλφγκανγκλ Φραντς, επικεφαλής των 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας. «Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα κατέρρεαν, η ανεργία θα ανέβαινε κατακόρυφα, πολλοί Έλληνες καταθέτες θα έχαναν μεγάλο τμήμα της περιουσίας τους. Όμως η πλειοψηφία τους θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε σαφές ότι παραμονή γίνεται εφικτή μόνο με εφαρμογή των συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις. Άρα στις εκλογές του Ιουνίου οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν για την παραμονή του ή όχι στο ευρώ» υπογραμμίζει ο Βρετανός καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v