Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Λύση… Geuro για την Ελλάδα

Την πρόταση να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα από την Ελλάδα με στόχο να πληρώνονται οι εσωτερικές υποχρεώσεις χωρίς να βγει η χώρα από την ευρωζώνη καταθέτει αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

Deutsche Bank: Λύση… Geuro για την Ελλάδα
Την πρόταση να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα από την Ελλάδα με στόχο την πληρωμή εσωτερικών υποχρεώσεων καταθέτει αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, που υπογράφει ο Thomas Mayer, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, στην πιθανότητα οι εκλογές να αναδείξουν δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε πάγωμα του μνημονίου και της πληρωμής των δόσεων τότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μην είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Μια ιδέα θα ήταν η δημιουργία ενός νέου, φθηνότερου, ενδιάμεσου νομίσματος με την ονομασία Geuro, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ και θα έχει ως στόχο την πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών.

Στο σενάριο αυτό, η τρόικα θα αποφασίσει μερική στάση πληρωμών προς την Ελλάδα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη σε ευρώ. Τότε θα μπορούσαν να εκδοθούν IoUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής), τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα ως αναγνώριση της οφειλής μέχρι να βρει μετρητό σε ευρώ. Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Έτσι, σύντομα το νόμισμα αυτό (Geuro) θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό. Παράλληλα, για την εισαγωγή αγαθών θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές σε ευρώ με ισοτιμία για παράδειγμα 50% χαμηλότερα.

Η μελέτη εκτιμά ότι αυτό θα προωθήσει τις ελληνικές εξαγωγές προσφέροντας έτσι στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στη θεωρία όταν η ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί θα μπορέσει το Geuro να ανατιμηθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v