Η πρόταση ΠΑΣΟΚ για την αναδιαπραγμάτευση

Παράταση του χρόνου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων κατά τουλάχιστον ένα έτος εισηγείται ο Βενιζέλος. Παράλληλα κατεβάζει πλατφόρμα με έξι άξονες. Οχι σε νέες μειώσεις μισθών, αύξηση ρευστότητας, απελευθέρωση κονδυλίων.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ για την αναδιαπραγμάτευση
Την πρόταση του για την αναδιαπραγμάτευση κατέθεσε με επιστολή του στους κοινωνικούς φορείς ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην επιστολή σημειώνει ότι "αφετηρία της αναθεώρησης αυτής είναι η πρότασή μας για παράταση, κατά ένα τουλάχιστον έτος, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στόχος μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή παράταση του χρόνου αυτού πέραν του 2015. Αυτό προϋποθέτει ότι θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους ένα ασφαλές χρηματοδοτικό πλαίσιο για όλη αυτή την περίοδο. Διαφορετικά δεν κατοχυρώνεται η θέση της χώρας μέσα στο ευρώ, ούτε διασφαλίζεται η επάνοδός της σε κατάκτηση δημοσιονομικής αυτοδυναμίας".

Εκτιμά ότι μπορεί πλέον να πέσει στο τραπέζι και μια δέσμη προτάσεων όπου περιλαμβάνονται:
 
1. Η ανάγκη να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.

2. Η ανάγκη να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

3. Η ανάγκη να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά, -με στόχο την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και άρα την ανακοπή της ανεργίας- τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως αναλυτικά έχουμε παρουσιάσει.

4. Η ανάγκη να απελευθερωθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές που υπερβαίνουν τα 55 δισ. ευρώ και έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αδυναμίας του ελληνικού και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές συμβάσεις.

5. Η ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011, που ελπίζω ότι θα επαναληφθούν στις 23-24 Μαΐου 2012, για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα: Με την άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων, καθώς και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται μια τελείως διαφορετική αντιγραφειοκρατική και ευέλικτη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης επιστολής μου στον κ. Μπαρόζο.

6. Η ανάγκη να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.

Όπως σημειώνει «αυτή την πρόταση θα την παρουσιάσω στις 23 Μαΐου, στη συνάντηση των αρχηγών των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μεταξύ των οποίων και οι Πρωθυπουργοί των λίγων μέχρι σήμερα σοσιαλιστικών κυβερνήσεων που μετέχουν σε μία Ευρωζώνη και σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι στη μεγάλη της πλειοψηφία συντηρητικής κατεύθυνσης.

Με την επιστολή μου αυτή, δεν θέλω απλά και μόνο να σας ενημερώσω. Θέλω να σας καλέσω να στηρίξουμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, η αυτοδιοίκηση και ο επιστημονικός κόσμος μια ενιαία εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Με την Ελλάδα σταθερά μέσα στο ευρώ, με την Ελλάδα ασφαλή και ξανά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο».


* Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v