Εμπόριο: Η ακυβερνησία έριξε την αγορά!

Σαφώς αρνητικά έχει επηρεαστεί η ζήτηση στο λιανικό εμπόριο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δηλώνουν γνωστοί παράγοντες της αγοράς.

Εμπόριο: Η ακυβερνησία έριξε την αγορά!
Σαφώς αρνητικά έχει επηρεαστεί η ζήτηση στο λιανικό εμπόριο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, όπως δηλώνουν γνωστοί παράγοντες της αγοράς.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Βιοχάλκο Κων/νος Κεφάλας κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, μιλώντας για το εμπορικό κέντρο του ομίλου River West, ανέφερε πως «υπάρχει σημαντική προσέλευση του κόσμου και γενικότερη στροφή της αγοράς προς τα εμπορικά κέντρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι διστακτικοί στο να ξοδεύουν χρήματα. Παρατηρούμε μια ευαισθησία της συμπεριφοράς των καταναλωτών από εβδομάδα σε εβδομάδα και εβδομάδες όπως αυτές που διανύουμε οι πελάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί».

Και σε σχετική ερώτηση που του θέσαμε παραδέχτηκε πως μετεκλογικά παρατηρείται αρνητική επίδραση, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μόνο η περίπτωση των εκλογών. Κάθε φορά που πάει να βρεθεί μια λύση στο μακροοικονομικό θέμα, κάθε φορά που εισπράττεται κάποια δόση, βελτιώνεται η ψυχολογία. Αντίθετα, η αγορά επηρεάζεται αρνητικά όταν ακούει και διαβάζει στον τύπο για… ελληνικό ευρώ, ή έστω και διαψεύσεις ότι δεν θα επιβληθεί πλαφόν στις αναλήψεις κ.λπ.».

Τον μετεκλογικό αρνητικό επηρεασμό της ζήτησης παραδέχονται και στελέχη της Lamda Development, εταιρείας που κατέχει τα γνωστά εμπορικά κέντρα The Mall, Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

«Ναι, η επιδείνωση της κατάστασης πονάει και τα δικά μας εμπορικά κέντρα, όσο και αν αυτά υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς» (το 2011 η πτώση του τζίρου των καταστημάτων στα παραπάνω εμπορικά κέντρα διαμορφώθηκε στο 8% έναντι επίδοσης -30% στη συνολική αγορά).

Ο κ. Κων/νος Μαρκάζος, οικονομικός διευθυντής της Pasal Development, που είναι ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου Athens Heart, δήλωσε στο Euro2day.gr: «Έχω την αίσθηση ότι οι εκλογές έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την αγορά του λιανικού εμπορίου και τη ρευστότητα στην οικονομία. Εμείς ως Athens Heart προχωρούμε σε μια σειρά προωθητικές ενέργειες, όπως ένα εκπτωτικό διήμερο, εκδηλώσεις γενικότερου ενδιαφέροντος κ.λπ., προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις απώλειες».

Τον άμεσο επηρεασμό της ζήτησης στο λιανικό εμπόριο από τις πολιτικές εξελίξεις είχε επισημάνει πρόσφατα και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Sarantis Κων/νος Ροζακέας, ο οποίος είχε αναφερθεί στο πόσο αρνητικά επηρεάστηκε η αγορά λόγω της έξαρσης της πολιτικής αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012 και πόσο καλύτερη ήταν η συμπεριφορά της αγοράς τον φετινό Μάρτιο, όταν στα τέλη του Φεβρουαρίου είχε αποφασίσει θετικά για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκτίμηση της Alpha Bank, η οποία στο πρόσφατο (μετεκλογικό) οικονομικό δελτίο της 17ης Μαΐου σημειώνει: «Η διαμορφούμενη πολιτική αστάθεια συνεπάγεται ήδη πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα», καθώς μεταξύ άλλων «φαίνεται ότι απέτρεψε εκ νέου την πορεία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η οποία ήταν εμφανής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά την έγκριση του β΄ ΠΧΕ της Ελλάδας και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v