Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Η διπλή παγίδα με τεκμήρια και αποδείξεις

Συνδυασμός που… σκοτώνει είναι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις το δίδυμο τεκμηρίων και αποδείξεων, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να δώσει έξτρα οδηγίες στους φορολογουμένους.

Εφορία: Η διπλή παγίδα με τεκμήρια και αποδείξεις
Συνδυασμός που… σκοτώνει είναι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις το δίδυμο τεκμηρίων και αποδείξεων, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να δώσει έξτρα οδηγίες στους φορολογουμένους προκειμένου να αποφύγουν (ένα ακόμα) καπέλο φόρων.

Τα πρώτα ευρήματα από τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά έδειξαν τις μεγάλες παγίδες: αποδείξεις και τεκμήρια.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει:

1. Προσοχή στις αποδείξεις. Πρέπει να υποβάλλονται ακόμα και από όσους έχουν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό χαμηλότερο του αφορολογήτου. «Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1.

Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος», αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 4.000 ευρώ θα πρέπει και αυτός να δηλώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός του ή 1.000 ευρώ. Αν δεν δηλώσει τις συγκεκριμένες αποδείξεις, θα βρεθεί πολύ απλά αντιμέτωπος με φόρο 100 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι αποδείξεις δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση. Φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

2. Μην ξεχνάτε τα τεκμήρια. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό, τότε οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό. Έστω φορολογούμενος με εισόδημα 8.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα 10.000 ευρώ. Οι αποδείξεις που θα πρέπει να υποβάλει είναι 2.500 ευρώ (το 25% του τεκμαρτού) και όχι 2.000 ευρώ (το 25% του δηλωθέντος). Αν δηλώσει αποδείξεις 2.000 ευρώ αντί για 2.500 θα πληρώσει φόρο 50 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών στην εγκύκλιό του σημειώνει: «Ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κ.λπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζονται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση».

3. Προσοχή στη δήλωση των αποζημιώσεων απόλυσης. Παγίδα έξτρα φόρου, υπό μορφή έκτακτης εισφοράς, είναι και η αποζημίωση απόλυσης. Η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε., αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v