Φοροσαφάρι στα ληξιπρόθεσμα

Νέο φοροσαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησαν οι εφορίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων.

Φοροσαφάρι στα ληξιπρόθεσμα
Νέο φοροσαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησαν οι εφορίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους και τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν νέα βουτιά της τάξεως του 15%-20%, εξαιτίας της παραδοσιακής προεκλογικής χαλάρωσης που συνοδεύεται από πρωτοφανή αναβλητικότητα των φορολογουμένων στην πληρωμή των φόρων τους υπό το βάρος της εκτεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.

Έτσι, για μία ακόμη φορά επιστρατεύονται μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, με την απειλή κατασχέσεων αν δεν προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους. Οι αποδέκτες χιλιάδες, καθώς η δεξαμενή είναι… υπερπλήρης. Περισσότεροι από 900.000 φορολογούμενοι έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 45 δισ. ευρώ, παρά τη σε ισχύ ρύθμιση με μίνι δόσεις 100 ευρώ και περίοδο εξόφλησης που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμα και τα 5 χρόνια.

Με τα ραβασάκια που αποστέλλονται δεν γίνονται διακρίσεις σε μεγαλοοφειλέτες και... μικρούς. Η περίπτωση του Γ.Π είναι χαρακτηριστική. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η εφορία Ζωγράφου στην οποία υπάγεται του χρέωσε τέλος επιτηδεύματος για το 2011 ύψους 300 ευρώ. Ο κ. Γ.Π, όμως, εξαιτίας του ότι βρίσκεται κοντά στο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή του, εξαιρείται από το τέλος επιτηδεύματος, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης στην οποία δεν έλαβε απάντηση.

Αντί απάντησης έλαβε το ραβασάκι που του δίνει περιθώριο 15 ημερών να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του, αλλιώς απειλείται με κατασχέσεις. «Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις σχετικές μας προσκλήσεις για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από το νόμο. Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο, πριν από κάθε ενέργειά μας προς αυτήν την κατεύθυνση, να σας καλέσουμε και πάλι για την τακτοποίηση των παρακάτω οφειλών σας μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής».

Οι δύο επιλογές

Οι φορολογούμενοι, πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δύο βασικές επιλογές: να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή να ρισκάρουν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στην πρώτη περίπτωση έως τις 31 Μαΐου τρέχει η προθεσμία για την υπαγωγή αίτησης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Μπορούν να υπαχθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ή στα τελωνεία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

2. Ισχύει πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

3. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

4. Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων, ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

5. Εφόσον ζητείται καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε περισσότερες από 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής στο αρχικό μέγιστο διάστημα των 24 μηνών.

6. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί) στη Δ.Ο.Υ. ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.

7. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

8. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.

9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

10. Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλουν την προετελευταία και την τελευταία δόση.

Τα όπλα της εφορίας

Όσοι δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

· Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο προκειμένου για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Αντίθετα, για κατασχέσεις επί καταθέσεων δεν υπάρχει κανένα όριο «προστασίας», γεγονός που σημαίνει ότι οι Δ.Ο.Υ. μπορούν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακόμα κι αν ο τραπεζικός λογαριασμός περιέχει μικροποσά 20, 50 ή 100 ευρώ.

· Ελάχιστο όριο οφειλής. Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτε για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.

· Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν. Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα παρακάτω μέτρα: Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. Προβλέπεται επίσης κατάσχεση ακινήτων αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

· Ποινικές διώξεις. Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v