ΣτΕ: Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ

Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ, αντισυνταγματική η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, λέει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΣτΕ: Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ
Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ, αντισυνταγματική η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Αυτό έκρινε με την υπ αριθμόν 1972/2012 απόφαση της η Ολομέλεια του ΣτΕ εκδικάζοντας προσφυγή πολίτη κατά του ΕΕΤΗΔΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις 67 σελίδες της απόφασης το ΣτΕ έκρινε ότι πρόκειται για φόρο προσωρινού χαρακτήρα που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης κλπ.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία το τέλος αποτελεί συνταγματικά ανεκτο περιορισμό υπό τις δεδομένες συνθήκες καθώς το μέτρο αυτό ελήφθη για την αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκης σοβαρού δημοσιονομικού συμφέροντος.

Πάντως 12 δικαστές είχαν την άποψη οτι το τέλος είναι αντισυνταγματικό καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

Όσο για την διακοπή ρεύματος σε περίπτωση μή καταβολής του, το ΣτΕ έκρινε ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και ΔΕΗ και προσβολή των δικαιωμάτων του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από την σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v