Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση: Κινητικότητα για deals στην Κύπρο

Σημαντική κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Πώς εμπλέκονται οι θυγατρικές ελληνικών ομίλων. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά.

Ασφάλιση: Κινητικότητα για deals στην Κύπρο
Σημαντική κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, καθώς η ύφεση επηρεάζει πτωτικά την παραγωγή, οι τράπεζες πιέζονται για ρευστότητα και η επικείμενη υιοθέτηση του Solvency II ψηλώνει τον πήχη των δυσκολιών για τις εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Το 2011 η ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%, η οποία όμως μεταφράζεται σε επίδοση -0,3% αν δεν συνυπολογιστεί κάποια παραγωγή μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα. Ο κλάδος ζωής κινήθηκε σαφώς πτωτικά, παρουσιάζοντας πολλές ακυρώσεις συμβολαίων.

Το 2012 ξεκίνησε ακόμη χειρότερα κι οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τις εντονότερες επιδράσεις στην παραγωγή τόσο από την οικονομική ύφεση όσο και από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών των μετοχών στο Χ.Α., η οποία επηρεάζει την απόδοση πολλών επενδυτικών σχεδίων (ασφαλιστικά - επενδυτικά προγράμματα συνδεδεμένα με την πορεία του ΧΑΚ).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά.

Η Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσει τις δύο θυγατρικές της ασφαλιστικές εταιρείες (Κύπρου Γενικών Ασφαλειών και Eurolife), σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κεφαλαιουχικής της διάρθρωσης. Οι ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου με αυτές του ομίλου της Λαϊκής κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις από πλευράς μεριδίων αγοράς στην τοπική αγορά.

Επίσης, με βάση Κύπριους παράγοντες, εκτιμάται ότι και άλλες εταιρείες θα ήταν διατεθειμένες να πουληθούν ή να ενταχθούν σε ευρύτερα σχήματα, αν προέκυπτε η κατάλληλη πρόταση.

Ο όμιλος της Alpha Bank διαθέτει στην Κύπρο την Alpha Ασφαλιστική, χωρίς να έχει αυτόνομη ασφαλιστική παρουσία σε καμιά άλλη χώρα (ούτε καν στην Ελλάδα).

Η Εθνική Τράπεζα -και αυτή στο πλαίσιο του σχεδίου επανακεφαλαιοποίησής της- φέρεται να εξετάζει διάφορα σενάρια γύρω από το ιδιοκτησιακό μέλλον της θυγατρικής Εθνική Ασφαλιστική, η οποία με τη σειρά της διαθέτει παρουσία στην Κύπρο. Η Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου, όπως και η Εθνική Τράπεζα Κύπρου χαρακτηρίζονται από μικρά μερίδια αγοράς και από περιορισμένο ρόλο στα τοπικά ασφαλιστικά δρώμενα.

Η εταιρεία Liberty Life, από την πλευρά της, έχοντας στο τιμόνι της τον κ. Ζένιο Δημητρίου (παλαιό υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα), αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τα βάρη του ομίλου Ασπίς, επιχειρεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και λέγεται πως θα εξέταζε ένα σενάριο επεκτατικής κίνησης. Ειδικότερα, ο κ. Δημητρίου ήταν πάντοτε υπέρμαχος των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο και πιστεύει ότι στις μέρες μας τέτοιες κινήσεις είναι πιο επιβεβλημένες.

Γενικότερα, στην Κύπρο δραστηριοποιείται μια ευρεία σειρά ασφαλιστικών εταιρειών μικρού σχετικά μεγέθους, η λειτουργία των οποίων θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια στο πλαίσιο του Solvency II, που τέλος πάντων κάποτε θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Πέραν αυτών, δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο φέρνουν την ασφαλιστική εταιρεία Trust International (ανήκει στον όμιλο Nest, ο οποίος με έδρα την Κύπρο δραστηριοποιείται σε 23 χώρες στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ευρώπη) διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς τοπικών ασφαλιστικών.

Αντίθετα, χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να κινηθεί και φέτος η MetLife-Alico Κύπρου, η οποία καταφέρνει σταδιακά να κερδίζει μερίδια αγοράς και να επιτυγχάνει σημαντικά κέρδη. Πολύ καλή και η πορεία της Hellenic-Alico, που αποτελεί joint venture του ασφαλιστικού ομίλου με την Ελληνική Τράπεζα και δραστηριοποιείται στον χώρο του bancassurance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v