Μεταξεταστέα η Ελλάδα στην Ανταγωνιστικότητα

Το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών, σημειώνοντας πτώση κατά δύο (2) θέσεις. Ξεπέρασε μόνο τη Βενεζουέλα.

Μεταξεταστέα η Ελλάδα στην Ανταγωνιστικότητα
Το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών, σημειώνοντας πτώση κατά δύο (2) θέσεις. Ξεπέρασε μόνο τη Βενεζουέλα.

Αναλυτικά, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2012.

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάστηκε και φέτος επιτυχώς, για ενδέκατη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά, με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα για την ελληνική οικονομία για το 2011.

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και οι προτάσεις του ΣΒΒΕ

Α] Η θέση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη μεταξύ των 59 χωρών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2011 η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δύο (2) θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004 κ.ε.

Β] Η θέση της Ελλάδας στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 59 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και στις «Υποδομές».

Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:

1. Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα (10) θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη που είχε ποτέ από το 1999.

2. Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο (2) ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη από το 2009.

3. Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της επιδεινώθηκε κατά τρεις (3) θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν από την τελευταία χώρα της κατάταξης.

4. Στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.

Γ] Η επεξήγηση της πτώσης της Ελλάδας και οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης παγκοσμίως

Η πτώση κατά δύο θέσεις της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια κατ' αρχάς της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την ευρωζώνη και εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Τη θέση της χώρας το 2012 σε σχέση με το 2010 επιδείνωσαν περαιτέρω τόσο τα άσχημα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και, το κυριότερο, οι προβλέψεις για την (αρνητική) εξέλιξή τους το 2012.

Ως εκ τούτου, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κατά το 2012, είναι:

1. η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,
2. η ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
3. ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
4. η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα και
5. η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Δ] Δήλωση του προέδρου του ΣΒΒΕ για τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και τη θέση της Ελλάδας στη φετινή Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νικόλαος Πέντζος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«… Το μήνυμα των αποτελεσμάτων από τη φετινή θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας είναι ένα και μοναδικό: αποτελεί επείγουσα, αλλά κυρίως αδήριτη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που θα ανασύρουν τη χώρα από τον βυθό της παγκόσμιας αφάνειας, και θα την τοποθετήσουν και πάλι μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών διεθνώς.

Γι' αυτό από τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει κυβέρνηση η οποία με αποφασιστικές κινήσεις θα άρει την ανησυχία των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, σε σχέση με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξη. Ενδεχόμενη δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδό της από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε τη 18η Ιουνίου να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η κοινή λογική και το συμφέρον της πατρίδας μας, ούτως ώστε να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχουν άλλο τους ακροβατισμούς, τα πειράματα και την αναβλητικότητα. Παράταση της κρίσης θα οδηγήσει με βεβαιότητα στον πολλαπλασιασμό των λουκέτων και σε πλήρη κατάρρευση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη, κατακόρυφη μάλιστα, αύξηση της ανεργίας.

Επιπλέον, και για την αντιστροφή του ήδη τεταμένου κλίματος τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιβάλλεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με μέτρα που θα έχουν άμεσα θετικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, για τον ΣΒΒΕ ο δρόμος για την επαναφορά της χώρας στην τροχιά της ανάκαμψης είναι ένας: η Ελλάδα να δουλέψει παραγωγικά. Γι’ αυτό, ο ΣΒΒΕ αναμένει η μεταποίηση να αποτελέσει έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης την επόμενη μέρα, ούτως ώστε να μπει η χώρα σε φάση αναγέννησης και πραγματικής ανάπτυξης.…».

Ε] Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Οι προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, έχουν δύο άξονες: την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά έχουν τίτλο «άμεσες λύσεις για την πραγματική οικονομία».

Όσον αφορά τη ρευστότητα, οι προτάσεις μας αφορούν τα ακόλουθα:

1. Την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Προς τούτο θεωρούμε ότι σημαντικά ποσά από τις επόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε ότι αφενός οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι μεσομακροπρόθεσμη, π.χ. εγγυοδοτικά ταμεία, αφετέρου ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετασχηματίζεται, και ώσπου να διαμορφωθεί το τοπίο ελάχιστα χρήματα θα δούμε να οδεύουν στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

2. Τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

3. Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Είναι αδιανόητο να λέμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση, είναι αδιανόητο να βλέπουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να αυξάνουν τη δυναμική τους συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας, και στην πραγματικότητα να τους τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια τους, να μην μπορούν δηλαδή οι επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν ρευστότητα, και όταν την εξασφαλίσουν να την πληρώνουν πολύ ακριβά.

4. Την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ούτως ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Δεν γίνονται βεβαιώσεις πλέον, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, δεν κοστίζουν. Από την άλλη μεριά υπάρχει το θέμα της ανταγωνιστικότητας και για εμάς περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες:

- την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ούτως ώστε να διασωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, να διατηρήσει ο εργαζόμενος το εισόδημά του, αλλά να βελτιωθεί και το κόστος των επιχειρήσεων ή τουλάχιστον να αντισταθμισθεί με τις συνεχόμενες αυξήσεις που δέχεται η βιομηχανία.

- την εξαίρεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον κανόνα de minimis ούτως ώστε να μπορέσει η πολιτεία να προχωρήσει στην κατά 100% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, και σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις,

- τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, το οποίο σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλαίσιο φοροεπιδρομής, με έκτακτους φόρους που γίνονται μόνιμοι και δεν αξιοποιούνται παραγωγικά, και την προστασία των μεσαίων, αλλά κυρίως των χαμηλών εισοδημάτων, για να επιτύχουμε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, και, τέλος,

- την άρση -επιτέλους- των τριάντα (30) εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που έχουμε υποσχεθεί ως χώρα στην τρόικα από το 2010.

Το διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και το βασικό (παγκόσμιο) μήνυμα από τη φετινή κατάταξη

ΣΤ] Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως

Για το 2012, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: το Χονγκ Κονγκ (στην 1η θέση), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (στη 2η θέση) και η Ελβετία (στην 3η θέση). Παρά την οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας λόγω της μοναδικής οικονομικής τους δύναμης, του δυναμισμού των επιχειρήσεών τους και της ικανότητάς τους να καινοτομούν.

Ζ] Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η ) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι η Ιρλανδία (στην 20ή θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40ή θέση) εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η) και η Ελλάδα (στην 58η) εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Η] Η κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες

Οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η Κίνα (στην 23η θέση), η Ινδία (στην 35η) και η Βραζιλία (στην 46η) παρουσίασαν πτώση στη συνολική και στις επιμέρους κατατάξεις, ενώ η Ρωσία (στην 48η θέση) βελτίωσε την παρουσία της στη διεθνή κατάταξη μόνο κατά μία θέση.

Όλες οι ασιατικές οικονομίες παρουσίασαν επίσης πτώση, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ (στην 1η θέση), τη Μαλαισία (στη 14η) και την Κορέα (στην 22η).

Το ίδιο παρατηρείται και με τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα όλες να παρουσιάζουν σχετική πτώση, εκτός από το Μεξικό, το οποίο καταλαμβάνει την 37η θέση.

Θ] Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί της παγκόσμιας κατάταξης

Οι δέκα χώρες που πρωτοπορούν το 2012 παγκοσμίως, είναι: 

Κατάταξη 2012

Κατάταξη 2011

Χώρα

1

1

Χονγκ Κονγκ

2

2

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

3

5

Ελβετία

4

3

Σιγκαπούρη

5

4

Σουηδία

6

7

Καναδάς

7

6

Ταϊβάν

8

13

Νορβηγία

9

10

Γερμανία

10

8

Κατάρ


Αντίθετα, οι δέκα χώρες-ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 είναι:

Κατάταξη 2012

Κατάταξη 2011

Χώρα

50

52

Νότια Αφρική

51

51

Σλοβενία

52

46

Κολομβία

53

50

Ρουμανία

54

55

Βουλγαρία

55

54

Αργεντινή

56

57

Ουκρανία

57

58

Κροατία

58

56

Ελλάδα

59

59

Βενεζουέλα


Ι] Το βασικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας για το 2012

Το ένα τρίτο από τα 329 κριτήρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεθοδολογίας κατάταξης των 59 χωρών με κριτήριο την ανταγωνιστικότητά τους προέρχεται από έρευνα γνώμης μεταξύ ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων με έδρα τις 59 αυτές χώρες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κάθε χρόνο τις 4.200 άτομα. Δύο από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας γνώμης είναι αφενός ο διαρκώς αυξανόμενος σκεπτικισμός απέναντι στην παγκοσμιοποίηση σε αρκετές από τις 59 οικονομίες και αφετέρου η ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η παγκοσμιοποίηση φαίνεται ότι αποτελεί θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Χιλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε πολλές ασιατικές οικονομίες. Αλλά η στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι πολύ αρνητική σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία, στις περισσότερες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε ένα μέρος των χωρών της Λατινικής Αμερικής, και, το κυριότερο απ’ όλα, στη Γαλλία.

Η στάση - ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο θετική στην Ιρλανδία, στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ελβετία και στη Σουηδία. Αλλά η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις γίνεται περισσότερο ασθενής στην Αργεντινή, στην Τσεχία, στην Ισπανία, και, ξανά, στη Γαλλία, όπου η λιτότητα ως μέτρο εξόδου από την ύφεση φαίνεται να είναι χειρότερη από την ίδια την ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v