Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τελεσίγραφο Κομισιόν σε Ελλάδα

Η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα. Δηλώνει ότι η αποστολή της τρόικας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Ζητά μεταρρυθμίσεις για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Νέο τελεσίγραφο Κομισιόν σε Ελλάδα
Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει παράταση ενός έτους για τη μείωση του ελλείμματος, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν με δηλώσεις στον τύπο.

Μιλώντας για την Ισπανία, ο επίτροπος Ρεν δήλωνε ότι η Κομισιόν εξετάζει παράταση στο χρονοδιάγραμμα κατά ένα έτος, εφόσον η χώρα παρουσιάσει σχέδιο προϋπολογισμού 2013-2014 με σαφή μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν μπορεί να δοθεί παράταση και στην Ελλάδα, ο Όλι Ρεν άφησε ανοιχτό παράθυρο, λέγοντας ότι έχει δοθεί ήδη στη χώρα παράταση δύο χρόνων ως το 2015.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων του πακέτου στήριξης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ημερομηνία άφιξης της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι η άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα -που είναι προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση- έχει αναβληθεί αόριστα για τα τέλη Ιουνίου. "Η ημερομηνία της άφιξης της τρόικας… εξαρτάται από το πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών" αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της και συμπληρώνει: "Η αποστολή προσωρινά ορίστηκε για τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, αλλά η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες".

Επίσης, καθιστά σαφές ότι η συνέχιση του προγράμματος εξαρτάται από το εάν η Αθήνα προχωρήσει στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και από τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας. "Ο κίνδυνος εφαρμογής παραμένει πολύ υψηλός", αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: "Η ευρεία διεθνής οικονομική βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να παράσχεται μόνο εάν βελτιωθεί η πολιτική εφαρμογή".

Έμφαση στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων

Στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, σημειώνεται ότι η οικονομική απόδοση της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, ειδικά εκείνες στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση διάφορων τομέων και στην λήψη μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα βοηθήσουν στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας, θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα μειώσουν την ανεργία.

Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Κομισιόν εκτιμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα επιτευχθεί με μεγάλη καθυστέρηση ή μέσω μιας μείωσης του εργατικού κόστους που θα αυξήσει την ανεργία.

Προσθέτει ακόμα ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στις οποίες βασίζεται το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης, υποθέτουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Και προειδοποιεί ότι αν δεν πραγματοποιηθούν, οι μειώσεις στους μισθούς και στα μη μισθολογικά κόστη.

Επιπρόσθετες περικοπές τους επόμενους μήνες

Η έκθεση προβλέπει ότι θα υπάρξουν σημαντικά χρηματοδοτικά κενά την περίοδο 2013 – 2014, στο επίπεδο του 5,5% του ΑΕΠ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από την λήψη επιπρόσθετων περικοπών τους επόμενους μήνες, συγκεκριμένα όταν γίνει η αναθεώρηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τα νέα μέτρα πρέπει να είναι από την πλευρά των δαπανών, για να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Η Κομισιόν τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, στην εθνική άμυνα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω των αποχωρήσεων και της τήρησης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, θα συνεισφέρει και αυτή στη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Στασιμότητα στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις ιδιωικοποιήσεις

Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος αναβλήθηκε, ενώ οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η έκθεση αναφέρει ότι ήταν πιο αργή από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί και προβλέπει ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί πολύ μετά το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v