Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πισσαρίδης: Η δραχμή θα ευνοήσει τους πλούσιους

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ευνοήσει τους πλούσιους Έλληνες σε βάρος των φτωχών πολιτών, δήλωσε την Τετάρτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Πισσαρίδης: Η δραχμή θα ευνοήσει τους πλούσιους
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ευνοήσει τους πλούσιους Έλληνες σε βάρος των φτωχών πολιτών, δήλωσε την Τετάρτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Πολλοί Έλληνες έχουν αποσύρει τα χρήματα τους και τα έχουν καταθέσει σε τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Πισσαρίδης.

Αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί τόσο πολύ που θα έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν πολύ φθηνά στις διεθνείς αγορές με το ρευστό που έχουν εξάγει, σημείωσε.

"Είναι οι πλούσιοι που θα επωφεληθούν γιατί αυτοί είναι που έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό" υποστήριξε. "Οι πλούσιοι Έλληνες το έχουν κάνει ήδη, ενώ ο μικροκαταθέτης δεν πρόκειται να το κάνει".

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη είναι πιο δύσκολο για τους μικροκαταθέτες να εντοπίσουν ξένες τράπεζες που δέχονται τα χρήματα τους.

"Οι ξένες τράπεζες δεν δέχονται πάντοτε μικρές καταθέσεις από μη μόνιμους κατοίκους, παρόλο που είναι μέρος του ευρωσυστήματος" είπε.

"Aν είσαι ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος στην Αθήνα ή σε μια μικρότερη πόλη, πως βρίσκεις μια ξένη τράπεζα να ανοίξεις ένα λογαριασμό, παίρνεις τα χρήματα σου στο χέρι και πετάς για Ιταλία η Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού; Δεν είναι και τόσο εύκολο" τόνισε ο κ. Πισσαρίδης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μιλώντας σε εκδήλωση του Open Europe, o κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα αν χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και λάβει περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Προειδοποίησε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα είναι "απόλυτη καταστροφή", περιγράφοντας ένα σκηνικό πλήρους διάλυσης, με άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ, απλήρωτους δημοσίους υπαλλήλους και τράπεζες χωρίς χρήματα.

"Τι θα κάνουν οι Έλληνες; Πιθανότατα, θα βγουν στους δρόμους και θα βάλουν φωτιές" προέβλεψε, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις στους φτωχούς θα είναι "το χειρότερο από όλα, σχεδόν δεν κοιμάμαι τα βράδια όταν το σκέφτομαι".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v