Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο βαρύ χτύπημα στην οικονομία

Έκοψαν την ασφάλιση πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες, Euler Hermes, Atradius και Coface. Έλλειμμα 20 δισ. μέχρι τέλος του έτους για καύσιμα, φάρμακα, καταναλωτικά και πρώτες ύλες. Τι λένε φορείς και επιχειρήσεις.

Νέο βαρύ χτύπημα στην οικονομία
Νέο βαρύ χτύπημα δέχεται η οικονομία από την απόφαση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων στην Ευρώπη να διακόψουν προσωρινά τα όρια πίστωσης για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Euler Hermes και της Atradius Credit Insurance ενημέρωσαν τους εναπομείναντες πελάτες τους στην Ελλάδα ότι κόβουν προσωρινά τα όρια κάλυψης που τους παρείχαν για νέες δουλειές λόγω της ανησυχίας για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Χθες η Euler Hermes, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων, επιβεβαίωσε την απόφασή της και δημόσια. Εκπρόσωπός της μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι "η Euler Hermes αποφάσισε να διακόψει την κάλυψη φορτίων προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον".

Όπως ανέφερε, τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά η εταιρεία δεν θα αναλάβει νέες ελληνικές δουλειές, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει τη στάση της όταν βελτιωθεί η κατάσταση.

Η Atradius, από την πλευρά της, δεν το έχει επιβεβαιώσει δημόσια, αλλά το επιβεβαιώνουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ενημερωθεί ανεπίσημα από τη γερμανική ασφαλιστική για προσωρινή διακοπή των ορίων κάλυψης.

Η Coface, μία ακόμη μεγάλη ασφαλιστική για το διεθνές εμπόριο, με έδρα στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει σταματήσει τη σύναψη νέων συμβολαίων.

Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δήλωσε: "Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στους εισαγωγείς μία πολύ δύσκολη επιλογή: να βρουν μία άλλη ασφαλιστική και να πληρώσουν ακριβότερα ή απλούστατα να αναλάβουν μόνοι τους τον κίνδυνο. Αυτό επιλέγουν ορισμένες εταιρείες να κάνουν". Συμπλήρωσε μάλιστα πως "ήδη βλέπουμε να λείπουν προϊόντα από τα ράφια των super markets καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση".

Η απόφαση των εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων, με μονοπωλιακή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι το χειρότερο χτύπημα για την εγχώρια επιχειρηματικότητα στην πιο κακή στιγμή.

Εν μέσω συνθηκών εντεινόμενης πιστωτικής ασφυξίας, και ενώ σε κάποιους κλάδους έχει πρακτικά κηρυχθεί ήδη στάση πληρωμών, το κόψιμο των πιστώσεων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό, παραλύοντας το εμπόριο αλλά και μέρος της βιομηχανίας.

Αυτή η εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στην αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, "ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς είναι άμεσος αφού οι ελληνικές εισαγωγές φθάνουν ετησίως τα 43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. είναι πετρελαιοειδή".

Ο ίδιος στις δηλώσεις του προς το Euro2day εκτιμά ότι "εάν σταματήσουν να ασφαλίζονται οι παραγγελίες προς την Ελλάδα τότε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια τουλάχιστον 20 δισ. μέχρι το τέλος του έτους για την προπληρωμή και εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων, καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών".

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, "οι οίκοι του εξωτερικού ζητούν από τους Έλληνες εξαγωγείς ρήτρες καλής εκτέλεσης των παραγγελιών τους, ενώ αρκετοί με ευγενικές επιστολές ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα".

Η Euler Hermes και η Atradius μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα παρείχαν κάλυψη 60 ή και 90 ημερών σε επιχειρήσεις με καλά οικονομικά στοιχεία (εξαγωγικές ή εταιρείες με νοικοκυρεμένο ισολογισμό και ορθή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης).

Τα παραπάνω όρια κάλυψης διευκόλυναν τον κύκλο της εισαγωγής πρώτων υλών για τη βιομηχανία και δευτερευόντως έτοιμων προϊόντων για το εμπόριο καθώς επέτρεπαν οι εταιρείες να εισαγάγουν, να παραγάγουν και να πληρωθούν ως και σε τέσσερις ή έξι μήνες.

Πλέον, με τις πιστώσεις κομμένες θα πρέπει να προκαταβάλλεται το σύνολο της αξίας της εισαγωγής.

Οι επιπτώσεις είναι ήδη αλυσιδωτές. Βιομηχανίες ή εισαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους ότι αν επιθυμούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται πρώτες ύλες ή προϊόντα θα πρέπει να εξοφλούν στις 30 ή στις 60 ημέρες και όχι στις 120 ή στις 180 που ήταν η μέχρι σήμερα πρακτική.

Δυνατότητα εξόφλησης, όμως, σε 30 ημέρες έχουν αυτήν τη στιγμή λίγες ελληνικές επιχειρήσεις. Το Euro2day έχει καταγράψει τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης και το σκληρό κατενάτσιο για ρευστότητα που παίζουν οι εταιρείες.

Η αμφίδρομη στάση πληρωμών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, η αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν φρέσκο χρήμα, το υψηλό έως απαγορευτικό κόστος δανεισμού από το εξωτερικό κι η εκτόξευση του χρόνου εξόφλησης πάνω από τις 200 ημέρες δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, στο οποίο η διακοπή των ορίων κάλυψης από την Euler Hermes και την Atradius ενδέχεται να επιδράσει καταλυτικά και η απειλή του κραχ για την οικονομία να γίνει πραγματικότητα.

Καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά…

Σημειώνεται ότι σταδιακά την τελευταία διετία η Euler Hermes και η Atradius είχαν κόψει την παροχή πίστωσης από κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που εμφάνιζαν επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους. Τώρα όμως καίνε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, όπως σημειώνουν στο Euro2day στελέχη επιχειρήσεων, καθώς η απόφαση για διακοπή πίστωσης είναι γενική και αφορά το ρίσκο της χώρας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η διακοπή θα ισχύσει τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο γιατί θα πρέπει να διενεργηθούν οι εκλογές, να σχηματιστεί κυβέρνηση και να υπάρξει επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες.

Ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, πάντως, θεωρούν ότι τα όρια κάλυψης δεν θα επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα. Παραπέμπουν δε στη μικρότερη (χρονικά) έκταση αβεβαιότητας της περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2011, που οδήγησε στην πρώτη περικοπή των ορίων κάλυψης. Η αβεβαιότητα παρήλθε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου και την εκταμίευση της 6ης δόσης, όχι όμως και τα όρια κάλυψης, αναφέρουν.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v