Στα 5,6 δισ. το ανεκτέλεστο των ισχυρών εργολάβων

Υψηλό παραμένει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τριών ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων του χρηματιστηρίου, παρά τη σημαντική μείωση εσόδων που καταγράφουν στο πρώτο τρίμηνο. Τα "ντεσού" των αποτελεσμάτων.

Στα 5,6 δισ. το ανεκτέλεστο των ισχυρών εργολάβων
Υψηλό παραμένει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τριών ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων του χρηματιστηρίου, παρά τη σημαντική μείωση εσόδων που καταγράφουν στο πρώτο τρίμηνο.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Ελλάκτωρ ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ και της ΓΕΚ Τέρνα είναι στο 1,87 δισ. (χωρίς να περιλαμβάνει έργα 1,4 δισ. στα οποία έχει μειοδοτήσει και αναμένει υπογραφή συμβάσεων). Της J&P ΑΒΑΞ είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι δύο από τους τρεις εργολήπτες παρουσίασαν μικρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, με την J&P ΑΒΑΞ να εμφανίζει περιορισμένες ζημίες.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ παρουσιάζει καθαρά κέρδη 7,19 εκατ. με τον κύκλο εργασιών στα 280,65 εκατ., ενώ στο 1,8 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα με τα έσοδα κοντά στα 160 εκατ. ευρώ. Κέρδη περί τα 4,5 εκατ. είχε από το εξωτερικό ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ, αλλά οι ζημίες στην Ελλάδα οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα του 1,7 εκατ. σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας.

Στα θετικά του πενταμήνου του 2012 είναι οι σημαντικού νέου ύψους συμβάσεις που υπέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα και έφτασαν τα 430 εκατ., ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο κινήθηκαν και οι νέες συμβάσεις της Ελλάκτωρ.

Η πλειονότητα των νέων έργων αφορά τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία). Η μείωση της παρουσίας του ομίλου Ελλάκτωρ στη Μέση Ανατολή (τα έσοδα περιορίστηκαν το πρώτο τρίμηνο σε 19,7 εκατ. από 46 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες πωλήσεις σε άλλες χώρες, οι οποίες έφτασαν τα 46,7 εκατ. από 27 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Οι επιπτώσεις της κρίσης και η βουτιά των εσόδων από διόδια αποτυπώνονται στον ισολογισμό του ίδιου ομίλου ο οποίος ελέγχει την Αττική Οδό. Ο κλάδος παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ στο πρώτο τρίμηνο είχε ενοποιημένα έσοδα 58,98 εκατ. από 69,19 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μειώθηκαν κατά 11,3% και τα καθαρά κέρδη στα 11,6 εκατομμύρια.

Τα αποτελέσματα του τριμήνου καταγράφουν και τη συνεχώς αυξανόμενη παρουσία του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα στην ενεργειακή αγορά: τα έσοδα της κατασκευαστικής δραστηριότητας ανήλθαν σε 92,9 εκατ. και της ενέργειας (αιολικά πάρκα και θερμικές μονάδες) σε περίπου 60 εκατ., ποσό σχεδόν διπλάσιο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο μαθαίνουμε πως ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στη Σαουδική Αραβία (TERNA SAUDI ARABIA LTD.), τη μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά της Μέσης Ανατολής. Νέα εταιρεία στον τομέα των κατασκευών ιδρύθηκε και στο Μπαχρέιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v