Βενιζέλος: «Ζητάμε αναθεώρηση όρων της σύμβασης»

Τις προτάσεις για την αναθεώρηση των όρων της σύμβασης καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ισπανική εφημερίδα ABC.

Βενιζέλος: «Ζητάμε αναθεώρηση όρων της σύμβασης»
«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, πάνω από το 75%, τάσσονται υπέρ του ευρώ. Αλλά μια εξίσου σημαντική πλειοψηφία, πάνω από 75%, θέλει τη ριζική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο μειώσεις αποδοχών, περισσότερη ύφεση και περισσότερη ανεργία», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα ABC.

Στην ίδια συνέντευξη καταθέτει τις προτάσεις του για «παράταση του χρόνου για την δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να πάμε πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2014 και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική περίοδο. Αυτό το χρειαζόμαστε για να είναι η προσαρμογή πιο ήπια για την κοινωνία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και να μην οξύνει την ύφεση και την ανεργία».

Επαναλαμβάνει την πρόταση του για την αναδιαπραγμάτευση, η οποία περιλαμβάνει: Γι’ αυτό προτάσσουμε τα εξής σημεία:

- Την ανάγκη να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.

- Την ανάγκη να προστατευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να λειτουργεί η ελληνική αγορά εργασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

- Την ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα και να πέσουν στην αγορά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση.

- Την ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 55 δισ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του ελληνικού και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές συμβάσεις.

- Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, που προϋποθέτουν την κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων καθώς και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

- Την ανάγκη να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.

«Η αναθεώρηση, όπως την προτείνουμε, είναι εφικτή. Θα διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ενότητα και σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά. Αυτή είναι η λύση με το μικρότερο κόστος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Είναι μια υπεύθυνη, προοδευτική πρόταση», τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v