Σαμαράς: Πλατφόρμα 18 σημείων για την Οικονομία

Ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας ο στόχος που έθεσε ο Αντ. Σαμαράς. Τι προτείνει για μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Πώς θα ρυθμιστούν χρέη στις τράπεζες. Flat rate στις εταιρείες. Οι άξονες της επαναδιαπραγμάτευσης.

Σαμαράς: Πλατφόρμα 18 σημείων για την Οικονομία
Ανάκαμψη, ανακούφιση και επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής είναι το πρόταγμα της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά, όπως το ανέλυσε στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ. Έθεσε ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, και παρουσίασε ένα πλέγμα 18 προτάσεων.

Η στήριξη των δανειοληπτών είναι επίσης στους στόχους που έθεσε ως κυρίαρχους ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως και η άμεση αποκατάσταση των πλέον ακραίων αδικιών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Σημείωσε ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη λύση. Όσοι υπόσχονται καταγγελία οδηγούν τη χώρα εκτός του ευρώ.

Στάθηκε στα εργαλεία που υπάρχουν: 12 δισ. του ΕΣΠΑ, η ρευστότητα που θα προσφέρουν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση και η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου. Αυτό το τρίπτυχο θα δημιουργήσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Εκτίμησε ότι έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς είναι δυνατόν να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας.

Οι 18 προτάσεις Σαμαρά

1: Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα, αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους. Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και -σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους.

Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία: Σχετική βιώσιμη πρόταση έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων καθιστά πολύ ικανοποιητική την πρόταση, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, ενώ δίνει διέξοδο και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ιδιώτες ομολογιούχους. Και υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

2: Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

3: Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφόσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο.

4: Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επόμενων μηνών, ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και του 2011 και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011, ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλίσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.

5: Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

6: Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.

7: Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.

8: Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών:
-- Με πρώτο βήμα τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα - εταιρείες και επιχειρήσεις - στο 15% για την επόμενη χρονιά.
-- Επίσης, άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα).
-- Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρεις χρονιές) τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% σε 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο).
-- Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).

9: Η περικοπή 11,7 δισ. δημοσίων δαπανών για το 2013-14 - να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον. Έτσι στον επόμενο προϋπολογισμό του 2013 θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισ. κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.

10: Πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφέρουμε τη δική μας πρόταση για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν τον βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία τους.

Μέτρα που δεν χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση

11: Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφόσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

12: Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

13: Για τη ρευστότητα: Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας. Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το «ειδικό εργαλείο ρευστότητας», που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (της EIB), με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισ. επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

14: Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

15: Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Γιατί χωρίς τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να γίνει τίποτε.

16: Να προωθήσουμε αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και Γάλλοι και Ρώσοι και Κινέζοι. Γιατί οι σιδηρόδρομοι σήμερα επιβαρύνουν το Δημόσιο με 800 εκατ. έλλειμμα κάθε χρόνο. Ενώ, αν ιδιωτικοποιηθούν, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και να έρθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.

17: Πέρα από την οικονομία, πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα

18: Η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας.














*** Αναλυτικά το εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση της ΝΔ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v