Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τραβάει το χαλί στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί με διακοπή των εκταμιεύσεων, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζει την Ελλάδα Non-Marketable Country, δηλαδή «χώρα εκτός ΟΟΣΑ».

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τραβάει το χαλί στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί με διακοπή των εκταμιεύσεων, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζει την Ελλάδα Non-Marketable Country, δηλαδή «χώρα εκτός ΟΟΣΑ».

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί -βέβαια, όχι ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο- με διακοπή των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου. Αφορμή γι' αυτήν την εξέλιξη έχουν σταθεί τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύφτηκαν πρόσφατα στη γενική διεύθυνση επενδύσεων του υπουργείου. Εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δεν αποκλείεται να πάρει σάρκα και οστά η απειλή της Επιτροπής. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα, μέσα σε βαθιά ύφεση, να σταματήσουν οι εκταμιεύσεις για τον αναπτυξιακό νόμο, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε το εξής: «Δυστυχώς, λόγω των φαινομένων διαφθοράς, είχαμε μια δυσάρεστη επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προειδοποιεί -βέβαια όχι ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο-, με διακοπή των εκταμιεύσεων μέχρι να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, μέσα σε βαθιά ύφεση, να σταματήσουν οι εκταμιεύσεις για τον αναπτυξιακό νόμο. Όσο καιρό είμαι στο υπουργείο θα δω τι μπορώ να κάνω».

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν είχε αποκαλυφθεί κύκλωμα διαφθοράς για εκβιασμό επιχειρηματιών στη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε οδηγήσει στη σύλληψη δύο στελεχών της εν λόγω υπηρεσίας και στο ξήλωμα όλων των υπαλλήλων.

Τα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απ’ ό,τι φαίνεται δεν σταματούν εδώ. Όπως αποκάλυψε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ήδη από τις 20 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα Non-Marketable Country, δηλαδή «χώρα εκτός ΟΟΣΑ», προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών συμφωνούν να παρέχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Με αφορμή αυτήν την αρνητική εξέλιξη, στην οποία προστέθηκε και η απόφαση του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων EULER-HERMES «για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων», ο σύνδεσμος διά της προέδρου του Χριστίνας Σακελλαρίδη απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Ζανιά, και στον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρα, να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v