«Πλαφόν» το Caa2 για τα ελληνικά ομόλογα

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι σημαντικός, δεν είναι  όμως ακόμα ούτε το "κεντρικό", ούτε το πιθανότερο σενάριο, λέει η Moody's. Ο οίκος χαμηλώνει το "πλαφόν" για την αξιολόγηση ελληνικών ομολόγων, στο Caa2.

«Πλαφόν» το Caa2 για τα ελληνικά ομόλογα
H Moody’s ανακοίνωσε ότι χαμήλωσε την εκτίμησή της για την υψηλότερη αξιολόγηση που μπορεί να δοθεί σε εγχώριο εκδότη χρεογράφου στην Ελλάδα στο Caa2, λόγω του αυξημένου κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Η υψηλότερη αξιολόγηση για οποιοδήποτε ελληνικό τίτλο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο B1, αξιολόγηση η οποία αφορά συγκεκριμένα καλυμμένα ομόλογα.

Ο διεθνής οίκος σημείωσε πως όποιες αλλαγές υπάρξουν στις αξιολογήσεις, ως αποτέλεσμα του νέου «πλαφόν», θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, αν και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι σημαντικός, ωστόσο δεν αποτελεί ακόμα «κεντρικό σενάριο», ούτε πιθανότερο σενάριο. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι πιθανό ο κίνδυνος εξόδου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Εάν συμβεί αυτό, τότε η μέγιστη αξιολόγηση που θα μπορεί να δοθεί σε ελληνικούς τίτλους θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Έξοδος της Ελλάδας θα επέφερε τεράστιες απώλειες στους επενδυτές λόγω του επανακαθορισμού της ονομαστικής αξίας των κρατικών και ιδιωτικών χρεογράφων που εκδίδονται υπό την ελληνική νομοθεσία και θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και σε έντονη εξάρθρωση στην πραγματική οικονομία. Αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε επιπλέον απώλειες για τους κατόχους ομολόγων που εκδίδουν ελληνικές οντότητες, ασχέτως του δικαίου στο οποίο υπόκεινται.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, πάντως, υπάρχει πιθανότητα εξαίρεσης στο «πλαφόν» του Caa2, στην περίπτωση που ο έλληνας εκδότης ομολόγων είναι στην ουσία εταιρεία που δεν είναι εγχώρια, που διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας ή που λαμβάνει σημαντική στήριξη από οντότητα εκτός Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v