Asmussen: Η Λετονία παράδειγμα για Ελλάδα

Η ταχύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί κλειδί στην επίλυση μιας κρίσης χρέους, δήλωσε την Τρίτη ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ. Η Λετονία αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου.

Asmussen: Η Λετονία παράδειγμα για Ελλάδα
Την ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, από τη Λετονία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο ημερίδας στην οποία συμμετέχουν τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn. 

"Χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη" υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ταχύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί κλειδί στην επίλυση μιας κρίσης χρέους, λέγοντας ότι η περίπτωση της Λετονίας και της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου.

"Το συμπέρασμα είναι το εξής: Όταν η προσαρμογή είναι αναπόφευκτη, είναι καλύτερα να παίρνεις το φάρμακο αμέσως από το να αφήνεις τον πυρετό να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Asmussen.

"Αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας καθοριστικός παράγοντας, που εξηγεί την διαφορετική πορεία στις βαλτικές χώρες και διάφορες χώρες της νότιας Ευρώπης" πρόσθεσε.

Ο κ. Asmussen αναφέρθηκε και στην σημασία μιας ευρείας συναίνεσης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

"Ένα σημαντικό μάθημα από την Βαλτική σχετίζεται με την ύπαρξη μιας ευρείας συναίνεσης στην κοινωνία. Η βασική διαφορά μεταξύ ας πούμε της Ελλάδας και της Λετονίας, βρίσκεται στο βαθμό εθνικής αποδοχής του προγράμματος μεταρρύθμισης" τόνισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v