NYT: Ξεμένει άμεσα από ρευστό η Ελλάδα

Τις παθογένειες του μηχανισμού και τις εκ των έσω τρικλοποδιές του συστήματος στην προσπάθεια της Ελλάδας να βρει άμεσα τα απαραίτητα έσοδα περιγράφει γλαφυρά άρθρο των New York Times.

NYT: Ξεμένει άμεσα από ρευστό η Ελλάδα
Ενδιαφέρουσες και πιθανώς… πρωτόγνωρες για τους ξένους είναι οι πτυχές της ελληνικής δυσπραγίας στα έσοδα, όπως παρουσιάζονται σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Προς χρεοκοπία η Ελλάδα καθώς τα φοροέσοδα εξαντλούνται».

Όπως εξηγείται στο άρθρο, τα ελληνικά ταμεία θα χρειαστούν άμεσα 1,7 δισ. ευρώ, καθώς, αναφέρεται, η ύφεση και οι περικοπές έχουν στερήσει από επιχειρήσεις και ιδιώτες της φοροδοτική τους ικανότητα.

Ο επικεφαλής ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας κάνει λόγο για εμπόδια εκ μέρους των τραπεζών στους ελέγχους. Όπως επισημαίνει έως σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν από το 2010 παρακωλύσει περίπου 5.000 αιτήσεις για παροχή στοιχείων σε λογαριασμούς. «Οι τράπεζες καθυστερούν να στείλουν στοιχεία από 8 έως 12 μήνες», είπε. «Και όταν το κάνουν στέλνουν τεράστιες ποσότητες εγγράφων για να δημιουργήσουν σύγχυση. Μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται, το χρήμα έχει πετάξει», προσθέτει.

Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης είναι ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αναφέρει ο Νίκος Μάιτος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων που διενεργούσε με την ομάδα του στη Νάξο, τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός προειδοποιούσε τους κατοίκους για τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του.

Κατά τους New York Times, ο κ. Λέκκας χαρακτηρίζει «μεγάλο ψάρι» τις 18.300 offshore ελληνικές εταιρίες που ανήκουν σε εύπορες επιχειρήσεις και πλούσιους Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών βεβαιώνει ότι «ναι, χρειάζεται αλλαγή». «Αλλά», προσθέτει ο ίδιος και έτσι ολοκληρώνεται το δημοσίευμα, «τα πράγματα θα βελτιωθούν μόνο όταν αποκτήσουμε σταθερή κυβέρνηση που θα επιβάλει την πολιτική της βούληση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v