Asmussen: Παράταση στόχων σημαίνει νέα βοήθεια

Η παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής προϋποθέτει επιπρόσθετη χρηματοδότηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ. Στα 16 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος για μια διετία η WSJ.

Asmussen: Παράταση στόχων σημαίνει νέα βοήθεια
Η παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής προϋποθέτει επιπρόσθετη χρηματοδότηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ.

"Mπορώ μόνο να πω σε γενικές γραμμές ότι αν κάποιος πιέσει για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείμματα, η επέκταση των στόχων σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια" σημείωσε ο κ. Asmussen.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

‘Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Asmussen ανέφερε σε εκδήλωση των Πρασίνων της Γερμανίας, ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι θετικό για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο δρόμος για τη νέα κυβέρνηση παραμένει δύσβατος.

Χρειάζεται μια αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, προτού μιλήσουμε για οποιαδήποτε παράταση των στόχων πρόσθεσε ο κ. Asmussen.

WSJ: Απαιτούνται 16 δισ. για διετή παράταση του Μνημονίου

Η νέα ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει επέκταση του προγράμματος προσαρμογής, ανέφεραν στη WSJ Έλληνες αξιωματούχοι, κάτι που σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα θα ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας κατά 16 δισ. ευρώ.

Το αίτημα για επέκταση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε συνάντηση του Ευrogroup την Πέμπτη και θα εξεταστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 28 με 29 Ιουνίου, ανέφεραν οι πηγές.

Όπως μεταδίδει η WSJ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε. και την καταβολή 6,6 δισ. ευρώ για να εξυπηρετηθούν οφειλές προς τον ιδιωτικό ελληνικό τομέα.

Τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη εγκριθεί ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης, αλλά προβλέπεται να καταβληθούν σταδιακά σε μικρές δόσεις μέσα στο 2012.

Παράλληλα, θα γίνει και ένα τρίτο αίτημα να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει αγγίξει το 22% και έχει ξεπαράσει το 50% στους νέους.

"Θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και βρισκόμαστε και πάλι εκτός δημοσιονομικών στόχων", δήλωσε έλληνας αξιωματούχος. "Ρεαλιστικά, θα είμαστε τυχεροί αν πάρουμε παράταση ενός έτους" πρόσθεσε.

"Σε πολιτικό επίπεδο θα έχουμε κάποια ένδειξη για το κατά πόσον έχουμε χώρο να πιέσουμε για αυτά τα πράγματα, στα τέλη Ιουνίου" ανέφερε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "πρακτικά και τεχνικά οποιαδήποτε συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης μπορεί να γίνει μόνο μετά την επίσκεψη της τρόικα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v