Επιταχύνονται οι εξελίξεις για νέα κυβέρνηση

Σύσκεψη στελεχών από τα τρια κόμματα για τις προγραμματικές θέσεις. Συμφωνία Βενιζέλου-Κουβέλη για αλλαγές στον κατώτατο μισθό. Περιμένουν απάντηση Σαμαρά. Ομάδα επαναδιαπραγμάτευσης μνημονίου ζητά ο Βενιζέλος.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για νέα κυβέρνηση
Σε περίπου κοινή προγραμματική ατζέντα συμφώνησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και πλέον το ενδιαφέρον για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας εντοπίζεται στη θέση της Ν.Δ. και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά.

Οι εξελίξεις τρέχουν και για τις 18:00 έχει κανονιστεί σύσκεψη στελεχών από τρια κόμματα για να καθοριστεί η προγραμματική συμφωνία. Στις 19:00 συνεδριάζει και η κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Το μεσημέρι Βενιζέλος και Κουβέλης διαπίστωσαν ότι απαιτείται η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης κυβέρνησης και συμφώνησαν ότι αναγκαία βάση είναι η προγραμματική σύγκλιση.

Σύγκλιση που διαπιστώνεται ήδη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καθώς όπως αποκάλυψε μετά τη συνάντηση ο Ε. Βενιζέλος θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι της δανειακής σύμβασης που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τη βούληση της Ελλάδας, στο μνημόνιο ΙΙ.

Η παραπάνω αναφορά του Ε. Βενιζέλου δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση της υπουργικής πράξης με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και περιστάλθηκε ο χρόνος εφαρμογής της μετενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφωνούν επίσης στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων.





Μετά την παραπάνω διευκρίνιση της θέσης του ΠΑΣΟΚ πρακτικά υπάρχει πλήρης σχεδόν ταύτιση στα σημεία προγραμματικής σύγκλισης που θέτουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μέσω των οκτώ και επτά σημείων που είχαν προτείνει ήδη προεκλογικά.

Στα δύο παραπάνω θέματα δεν έχει τοποθετηθεί προς το παρόν δημόσια η Ν.Δ. και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν το σημείο-κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας επί προγραμματικής βάσης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης άλλωστε δήλωσε ότι αναμένει σήμερα και επισήμως συγκεκριμένες απαντήσεις της Ν.Δ. στα επτά σημεία που προέταξε ως βάση προγραμματικής σύγκλισης ο ίδιος στη χθεσινή τους συνάντηση.





Πέραν της αναγκαίας προγραμματικής σύγκλισης ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης έθεσαν θέμα φερεγγυότητας αλλά και καταλληλότητας των προσώπων που θα τη στελεχώσουν. Ταυτόχρονα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε και θέμα συγκρότησης και στελέχωσης μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Σημείωσε δε ότι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς καλείται να διαχειρισθεί το μέλλον της χώρας.

Όπως έχει γράψει το Euro2day μεταξύ της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ευρείες προγραμματικές συγκλίσεις ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Και τα τρία κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, με χρονική επέκταση του προγράμματος έως και τρία χρόνια, στην ανάγκη να μη γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και στην προτεραιότητα για περικοπή δημοσίων δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, για να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Συμφωνία επίσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει και επί τη βάσει των μέτρων πολιτικής κάθαρσης και ανάταξης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική που εισηγείται η ΔΗΜΑΡ (αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες σε όσους χρημάτισαν υπουργοί ή χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 ως σήμερα, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και σύνταξης, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ά.).

Υπάρχει περιθώριο να κλείσει η συμφωνία

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. εκτιμά ότι οι όροι που τίθενται δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Επιδίωξη είναι πρώτα να κλείσει η συμφωνία και μετά να αρχίσει η ονοματολογία για την στελέχωση της κυβέρνησης (σε επίπεδο υπουργών καθώς η πρωθυπουργία Σαμαρά θεωρείται δεδομένη). Ετσι είναι πιθανό ο σχηματισμός κυβέρνησης να οριστικοποιηθεί αύριο.

Ως προς την στελέχωση, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρωτοκλασάτα στελέχη να πάρουν υπουργικούς θώκους. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως προκρίνεται η λύση να συμμετέχει με πρόσωπα της ευρύτερης αριστεράς και όχι πολιτικά της στελέχη. 


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v