"Αποτελεσματικότητα η πιο κρίσιμη λέξη"

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, τόνισε ο Σαμαράς στο υπουργικό. Περικοπές σε μισθούς υπουργών κατά 30%. Η σύνθεση της κυβέρνησης. Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Τι λέει για μνημόνιο, φέουδα.

Αποτελεσματικότητα η πιο κρίσιμη λέξη
Δημιουργούμε ελπίδα και δεν πρέπει να προδώσουμε τις προσδοκίες του λαού, υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς στην εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αποτελεσματικότητα είναι η πιο κρίσιμη λέξη, υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα χρονοστοχοδιαγράμματα ανά υπουργείο. "Θα ελέγχεται τι έγινε και τι δεν έγινε. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος", υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου κόβεται κατά 30% "από αυτήν τη στιγμή". Επίσης, όπως είπε, μειώνεται στον ελάχιστο βαθμό η χρήση κρατικών αυτοκινήτων από τα μέλη της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, "σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο που μετά από πολύ καιρό έχει κανονική κυβέρνηση. Είναι ξεχωριστή μέρα γιατί έγινε κυβέρνηση συνεργασίας με χρονικό ορίζοντα που προβλέπει το Σύνταγμα. Είναι μεγάλο βήμα γιατί χρειάζεται συναινέσεις τις οποίες τολμήσαμε".

Στόχος μας, συνέχισε, είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να πούμε στο λαό την αλήθεια. Η κυβέρνησή μας δεν είναι στον αέρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προγραμματική συναίνεση που έχει επιτευχθεί είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα και στεγανά. Άλλες σκέψεις δεν χωράνε, συνέχισε. Ελπίζουμε και τα κόμματα που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση να δείξουν υπευθυνότητα και να μη μείνουν στη στείρα αντιπολίτευση.  

"Τα κόμματα έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Συνεργαστήκαμε για να κάνουμε τομές. Όχι για να μείνουμε στα ίδια", τόνισε. 

Ο κ Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "θα κάνει τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να μείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Περιμένω τη βοήθεια του έθνους και των εταίρων μας. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή. Να μάθουν όλοι ότι τις δεσμεύσεις μας τις κρατάμε".

Ζήτησε κεντρική διαχείριση στα επικοινωνιακά θέματα, ενώ σημείωσε πως "για ό,τι κάνουμε θα μας κρίνει η Ιστορία. Πριν από αυτή θα μας κρίνει ο λαός. Θα πρέπει ακόμα νωρίτερα να κρίνουμε εμείς τον εαυτό μας", κατέληξε.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πρωθυπουργος: Αντώνης Σαμαράς

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αντώνης Ρουπακιώτης - Υφυπουργός: Κωσταντίνος Καραγκούνης

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αντώνης Μανιτάκης, υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Οικονομικών: Βασίλης Ράπανος, αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, υφυπουργός εσόδων Μαυραγάνης Γεώργιος

Υπουργείο Εσωτερικών: Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναπληρωτής υπουργός Αθανασίου Χαράλαμπος

Υπουργείο Υποδομών/Ανάπτυξης: Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, υφυπουργοί Νότης Μηταράκης, Θανάσης Σκορδάς

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: Κ. Μουσουρούλης και υφυπουργός Γ. Βερνίκος

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Λιβιεράτος Ευάγγελος, αναπληρωτής υπουργός Καλαφάτης Σταύρος, υφυπουργός Παπαγεωργίου Ασημάκης.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Π. Παναγιωτόπουλος, υφυπουργός Καράμπελας Παπαγιώτης, υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης  

Υπουργείο Εξωτερικών: Δημήτρης Αβραμόπουλος, υφυπουργός Κούρκουλας Δημήτρης  

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναπληρωτής Κώστας Τζαβάρας, υφυπουργοί Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Γιάννης Ιωαννίδης.  

Υπουργείο Υγείας: Ανδρέας Λυκουρέντζος - αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, υφυπουργός Σκοπούλη Φωτεινή

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαφτσάρης - Υφυπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Εργασίας: Ιωάννης Βρούτσης - Υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργείο Επικρατείας: Σταμάτης Δημήτριος

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου 

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.


Η διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης

Για κυβέρνηση που θα έχει χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα (4ετία) μιλά η διακήρυξη της νέας κυβέρνησης. Θέτει στόχο την ανάπτυξη και τις αλλαγές στο μνημόνιο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την παραμονή στο ευρώ και να αμφισβητεί τον στόχο για μηδενισμό των ελλειμμάτων. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης (μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του κοινοβουλίου».

***Η αναλυτική τοποθέτηση του Α. Σαμαρά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v