Τ. Κύπρου: Ζητά στήριξη 500 εκ. από το κράτος

Για να φανούν οι πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αναθέσει διαγνωστικούς ελέγχους τύπου BlackRock σε ξένο οίκο, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Τ. Κύπρου: Ζητά στήριξη 500 εκ. από το κράτος
Την προσωρινή στήριξη του κράτους για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ζήτησε η Τράπεζα Κύπρου.

Η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι ζητήθηκε στήριξη 500 εκατ. ευρώ μέσω ειδικών αξιογράφων, αντί της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η ΕΑΤ έδωσε στις τράπεζες προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου για να αυξήσουν το core tier 1 στο 9%. Με βάση τους υπολογισμούς της ΕΑΤ, η τράπεζα προέβη σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1.560 εκατ. ευρώ. 

Τελικά κατάφερε να καλύψει τα δύο τρίτα αυτών των αναγκών και η Κ.Τ. δεν ήταν σε θέση να της παραχωρήσει παράταση.

Είναι η δεύτερη μεγάλη κυπριακή τράπεζα που ζητά κρατική στήριξη μετά τη Λαϊκή Τράπεζα, που χρειάζεται τουλάχιστον 1,8 δισ. και αναμένεται να κρατικοποιηθεί.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου

"Εν όψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012, που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους €1.560 εκατ. όπως αυτές καθορίστηκαν από την ΕΑΤ.

Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων.

Η προσπάθεια για πώληση ή και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών δεν έχει καταλήξει και θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Συγκροτήματος και των μετόχων του.

Κατά το τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το Συγκρότημα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.

Το Συγκρότημα προτίθεται επίσης να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημίες περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων, το Συγκρότημα αναμένει ότι δεν θα καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την ΕΑΤ μέχρι 30 Ιουνίου 2012.

Ανεξάρτητα από αυτό, σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των €2 δισ. και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου.

Η Τράπεζα Κύπρου ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Το αίτημα αυτό δεν κατέστη δυνατό να της παραχωρηθεί.

Εν όψει των πιο πάνω, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει καταρχήν ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των €500 εκατ.

Λόγω του σχετικά χαμηλού ποσού στήριξης, επιδίωξη της Τράπεζας είναι όπως η στήριξη παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου αξιών.

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει υγιής με σημαντική προ προβλέψεων κερδοφορία και σημαντικά βασικά ίδια κεφάλαια".


Δημητριάδης: Πιθανοί έλεγχοι τύπου BlackRock

Για να φανούν οι πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και να εξακριβωθεί το ύψος της βοήθειας από τον μηχανισμό, η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αναθέσει διαγνωστικούς ελέγχους τύπου BlackRock σε ξένο οίκο, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης στο Stockwatch.

«Θα έλεγα ότι δεν γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα», απαντά σε σχετικό ερώτημα.

«Και εγώ ως νέος διοικητής θέλω να γνωρίζω την πραγματική εικόνα», σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει την προώθηση διαγνωστικών ελέγχων στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

«Εάν εισέλθουμε σε πρόγραμμα σταθερότητας, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει ανάλογη άσκηση και στην Κύπρο», προειδοποιεί. «Η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά θα απαιτήσει περισσότερη διαφάνεια. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει», σημειώνει.

Παραδέχεται ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι ενδέχεται να εισαγάγουν διαφορετική μεθοδολογία στην προσμέτρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι αυτή ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη στιγμή γι' αυτήν την αλλαγή. Τη θεωρεί όμως αναγκαία γιατί τα κυπριακά πρότυπα απέχουν από τα διεθνή.

Στην Κύπρο δάνεια με εξασφάλιση που βρίσκονται σε καθυστέρηση περισσότερο από τρεις μήνες δεν λογίζονται αμέσως ως μη εξυπηρετούμενα. «Αν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος απαιτεί να υιοθετηθούν διεθνώς αποδεκτά και αναγνωρισμένα πρότυπα, τα οποία μπορούν να πείσουν πιο εύκολα τους ξένους επενδυτές, τότε είναι σωστό να υιοθετήσουμε και εμείς αυτά τα διεθνή πρότυπα», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v