Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Η έκπληξη του κεντρικού τραπεζίτη για τους χειρισμούς της τράπεζας. Οι υπόνοιες για «σκιές» στους ισολογισμούς. Η αλλαγή στα νούμερα μετά τη συνέλευση, ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς και η σύγκρουση συμφερόντων Σιαρλή.

Τράπεζα Κύπρου: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
Είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο -για να μην πούμε πρωτοφανές- κεντρικός τραπεζίτης να εκφράζει την… έκπληξή του για αίτημα στήριξης από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας του.

Αυτό ακριβώς όμως συνέβη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες -που δημοσιεύτηκαν από χθες και στο κυπριακό οικονομικό site stockwatch,- μεταξύ της κυπριακής κεντρικής τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Ως γνωστόν, προχθές η Τράπεζα Κύπρου κατέθεσε επίσημο αίτημα για ενίσχυση από το κυπριακό κράτος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ζητώντας μάλιστα να γίνει επειγόντως, με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών.

Η κίνηση όμως, αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ελέχθησαν πριν από μόλις οκτώ μέρες, ενώπιον των μετόχων της τράπεζας, στη γενική συνέλευση. Διότι τότε έγινε λόγος για ένα κεφαλαιακό κενό της τάξεως των 200 εκατ. -ίσως και 300- κι όχι για 500 εκατομμύρια, χωρίς απολύτως καμία νύξη περί κρατικής ενίσχυσης.

Τουναντίον, οι μέτοχοι έφυγαν πεπεισμένοι ότι η τράπεζα θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της «εκ των ενόντων».

Αλλά και πέραν αυτού, η πρόσφατη ανακοίνωση της τράπεζας ότι προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω προβλέψεις για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο προφανώς κατέλαβε εξαπίνης όχι μόνο τις αρχές αλλά και τους μετόχους, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παρακολούθησαν τις διεργασίες στη γενική συνέλευση χωρίς να ενημερωθούν γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Οι προηγούμενες «καθησυχαστικές» δηλώσεις

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Στην επίσημη ανακοίνωση που έγινε για τα κέρδη πρώτου τριμήνου 2012 (η ανακοίνωση έγινε στις 10 Μαΐου) αναφέρεται συγκεκριμένα η εκτίμηση ότι «τα απαιτούμενα κεφάλαια για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕAT (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών - η γνωστή EBA) ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου» κι ότι «το συγκρότημα αναμένει ότι θα καλύψει το πιο πάνω απαιτούμενο ποσό μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των σταθμισμένων περιουσιακών του στοιχείων ή και άλλων μέτρων».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις στη διάρκεια της συνέλευσης (στην οποία υπήρξε μεγάλη ένταση εκ μέρους των μετόχων), καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι «το συγκρότημα αναμένει πως μέσω της μελλοντικής κερδοφορίας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων θα είναι σε θέση να καλύψει τους ελάχιστους απαιτούμενους δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και βασικών ιδίων κεφαλαίων σε εύλογο χρονικό διάστημα». Καμία νύξη βεβαίως για το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης.

Συνεπώς, 40 μέρες περίπου μετά τις γραπτές δηλώσεις επ' ευκαιρία των αποτελεσμάτων και μόλις… οκτώ μέρες μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση της Κύπρου παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό ποσό ανοίγματος (500 εκατ.), ζητά κρατική ενίσχυση και αποκαλύπτει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων που έχει λάβει για επισφαλή δάνεια.

Από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου, ισχυρίζονται ότι οι διαφορές προέκυψαν από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς επίσης και από τη γνωμάτευση των ελεγκτικών οίκων στο θέμα της αποτίμησης των «νέων» ομολόγων που προέκυψαν από το PSI.

Ωστόσο, η επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν προέκυψε τις τελευταίες… οκτώ μέρες, ενώ είναι σαφέστατα καινοφανές διοίκηση μεγάλης τράπεζας να «εκτιμά» δημοσίως τα ανοίγματά της, πριν πληροφορηθεί τελεσίδικα με ποιον τρόπο θα αποτιμηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Ερωτήματα για τις αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου

Πέρα από την προφανή διάσταση που αποκτά το συγκεκριμένο θέμα για τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προκειμένου να διερευνηθεί το κενό πληροφόρησης προς τους μετόχους, οι «παραλείψεις» αυτές ευλόγως έχουν προκαλέσει σοβαρή ένταση ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Η κεντρική τράπεζα έχει ζητήσει εξηγήσεις εκφράζοντας την απορία της γιατί τα στοιχεία αυτά (αυξημένες προβλέψεις) αλλά και το ενδεχόμενο απομείωσης των νέων ομολόγων που έλαβε η Κύπρου ως αντάλλαγμα του PSI δεν αναφέρθηκαν στους μετόχους, στο πλαίσιο της συνέλευσης, αναφέρει το stockwatch με βάση το κείμενο σχετικής επιστολής προς τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ενδεικτικές όμως της στάσης του κεντρικού τραπεζίτη Π. Δημητριάδη στο όλο θέμα είναι μάλλον και οι πρόσφατες (προχθεσινές) δηλώσεις του, με τις οποίες άφησε «σκιές» για την ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα.

Ο κ. Δημητριάδης έχει δηλώσει σαφώς ότι θεωρεί απαραίτητη τη διερεύνηση των επισφαλειών που έχουν οι τράπεζες από ανεξάρτητο μεγάλο ελεγκτικό οίκο (ελέγχους τύπου BlackRock), γεγονός που προφανώς θα απαιτηθεί και από την τρόικα, στο πλαίσιο της στήριξης των κυπριακών τραπεζών και της οικονομίας.

Σύγκρουση συμφερόντων λόγω Σιαρλή στο υπουργείο Οικονομικών

Αντιδράσεις στην Κύπρο, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί και η σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει με το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου για κρατική ενίσχυση, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών -που θα κληθεί να το εγκρίνει και να θέσει τους όρους- είναι ο κ. Βάσος Σιαρλή, στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου έως τη στιγμή της παραίτησής του ώστε να αναλάβει τον υπουργικό θώκο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η σχέση του κ. Σιαρλή με την Τράπεζα Κύπρου δεν είναι καθόλου ευκαιριακή. Υπήρξε στέλεχός της συνεχώς από το 1985, ήτοι περίπου 27 χρόνια, ενώ έφτασε στη θέση του «Πρώτου Γενικού Διευθυντή» του Συγκροτήματος τον Μάιο του 2010.

Συνεπώς, ο ίδιος είχε άμεση ανάμιξη στις ενέργειες, στις αποφάσεις και σε τυχόν παραλήψεις που συνέβησαν στο κρίσιμο χρονικό διάστημα της ευρωπαϊκής κρίσης, ως την υπουργοποίησή του τον Μάρτιο του 2012.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v